Downtown sluit als oudste homotent in de Reguliersdwarsstraat

IMG_20160514_140537De homohoreca in de ooit zo roemruchte Amsterdamse Reguliersdwarsstraat was al zo goed als complet verdwenen, maar het kan nóg erger: 1 januari 2011 sloot Downtown. Het was de oudste, kleinste en laatste homotent die haar deuren sloot. Ook deze coffeeshop hoorde tot het imperium van wijlen Sjoerd Kooistra, eigenaar van zo’n beetje de complete homohoreca in de straat. Op financieel gebied maakt hij er een puinhoop van en ’s lands grootste homo uitgaansstraat liet hij zieltogend achter (bron: persbericht).

Zijn failliete moedermaatschappij Plassania Beheer BV kon de huur van het pandje niet meer betalen. De eigenaar dreigde het pand te ontruimen, waarop de exploitant Downtown heeft gesloten. In april vorig jaar vierde de coffeeshop nog haar veertigjarig bestaan. Het was van het begin af aan een lunchroom en koffiebar voor homo’s en dus geen coffeeshop waar soft-drugs worden verkocht. Het was in 1970 de eerste openlijke homozaak van Amsterdam, zonder gordijnen voor de ramen en een portier die de toegang bewaakte: dat was tot die tijd gebruikelijk. Vanaf 1980 begonnen vanuit Downtown de evenementen waarmee de straat een wereldwijde beroemde reputatie als uitgaanscentrum opbouwde. De enige homotent op deze locatie is nu nog de Taboo Bar, dat afgelopen augustus openging. Aan de andere kant van de Vijzelstraat zitten homobars ’t Leeuwtje en Reality.

Lees ook:Gay lunchroom Downtown Amsterdam weer open
Lees ook:Coffeeshop Downtown Amsterdam bestaat 40 jaar
Lees ook:Homostraat Reguliersdwarsstraat heeft Engelstalige website
Lees ook:Homobar April gaat verbouwen
Lees ook:Geruchten uit de Amsterdamse homohoreca

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Downtown sluit als oudste homotent in de Reguliersdwarsstraat

  1. Rob de Jager

    Ik kwam nu bijna 33 jaar geleden voor het eerst in de Downtown Coffeshop, en sindsdien moest ik iedere keer dat ik in Amsterdam kwam absoluut naar Downtown toe. Het was de plaats waar iedereen kon komen, en alles en iedereen door elkaar zat. De sfeer was vrij en ongedwongen en gaf een plaats waar je iedereen mee naar toe kon nemen. Hiet was een van de eerste plaatsen waar ik mijn broer mee naar toe nam, toen ook hij voor zijn sexuele geaardheid uitkwm.

    De terrasjes van Downtown waren haast nog leuker. Ik heb vaak in het verleden vaak vele vakantiedagen doorgebracht in de zon op het terras van de Downtown Coffeeshop. En dat dat nooit veranderde toilet met de halfronde deur. Downtown is voor mij altijd een baken geweest. Wanneer mijn financiële situatie beter was geweest, dan had ik er beslist nog meer uren doorgebracht.

    Ik had altijd 3 favoriete plaatsen in Amsterdam waar ik naar toe ging: Downtown Coffeeshop, Havanna (vooral ook het leuke jazz-dansen op de zondag middag!) en de Gay Life (de discotheek naast naast de vroegere It – de enige plaats waar je ook nog normaal een gesprek kon voeren). De Cockring hoorde daar vroeger ook bij, totdat ik er achter kwam dat de trap bij de toiletten niet naar de damestoiletten leidde… Mijh broer was beduidend minder naiëf dan ik was in dat soort zaken.

    Maar moeten we nu echt lijdzaam blijven afwachten op een financieel welgestelde nicht die weer eens een leuke ontmoetingsplaats annex dansgelegenheid wil opzetten, zonder peesgelegenheid (donker hok)? We mogen dan wel een wat minder voorkomende sexuele preferentie hebben, maar dit houdt toch niet in dat we bij elke ontmoeting gelijk maar platte sex moeten hebben?

    De Downtown had geen donker hok, maar we kwamen er wel altijd. Ook de toeristen. De Exit verloor haar charme bij haar verbouwing en de ‘top’-attractie, de Soho was wel gezellig maar de muziek was veel te luid en het miste de dansvloer vanuit de RUR. Wie heeft het geld en de animo? Wie durft?

      /   Reply  / 
  2. sportingact

    Downtown was inderdaad een leuke pleisterplaats. Ging er vaak naar toe, tussen de pauze’s van het werk. Ik werk op een van de grachten. Altijd gezellig en vriendelijk en je kwam er altijd wel iemand tegen die je kende. Jammer. Hoop wel dat deze binnenkort weer open gaat en wat ik begrepen heb gaat dat ook gebeuren.

      /   Reply  / 
  3. peter

    ik las laatst een verhaal over pesten in de voetballerij,nou ik weet het ook,de opnaaiers zijn zelf stiekum homo,laten de rest ervoor vliegen,en de stiekeme homo lacht dan mee,terwijl de stiekeme homo zelf zijn hele leven gefrusstreerd rond loopt.ik zelf ben jarenlang gepest in de kleedkamer,in de kantine,op het trainingsveld,onder de voetbalwedstrijd,in de uitwedstrijd-bus.ik weet ook wel dat de meelopers er lekker van genoten,er is niets zo stiekum als het brain der mensheid.

      /   Reply  / 
  4. sportingact

    Wat jouw trieste relaas in de voetballerij te maken heeft met downtown ontgaat mij compleet.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>