April via de achterdeur toch open

Heineken heeft woensdag 19 mei het wereldberoemde Amsterdamse homocafé April laten sluiten, omdat de achterstallige huur niet was betaald. De bierbrouwer kon echter alleen het voorste deel van de April laten vergrendelen. De zaak bestaat  uit twee delen: het voorste deel aan de Reguliersdwarsstraat en het achterste gedeelte aan de Sint Jorisstraat. Het voorste deel had horecatycoon Sjoerd Kooistra verhuurd aan Plassania; het achterste deel ook, maar om de één of andere duistere reden werd voor dat deel nooit een officieel huurcontract getekend. Hierdoor kon Heineken daar niet bij en ging dat deel woensdagavond gewoon open voor het publiek.

 

Een provisorische muur scheidt beide delen en één van de nooduitgangen aan de Sint Jorisstraat dient nu als nieuwe ingang. Omwonenden zijn not amused: zij vrezen overlast en overwegen actie tegen de nieuwe ingang. In 1995 wisten bewoners hier al eens met succes openstaande deuren en een terras van de April tegen te houden. Al zou het achterste deel open kunnen blijven: de sluiting van de April betekent een doodsklap voor de gayscene in ’s lands beroemdste homostraat. Na de sluiting van club Exit (eveneens het gevolg van de perikelen Kooistra versus Heineken) en eerder ook al de Havanna, dreigt de trendy uitgaansstraat te vervallen tot een achterafstraatje met restaurants voor toeristen en bezoekers van de nabije bloemenmarkt en een stuk of wat overgebleven homotenten. Voor zolang die het vol weten te houden in een buurt die hierdoor steeds minder aantrekkelijk wordt voor het roze uitgaanspubliek.

Lees ook:April en Exit tijdelijk open tijdens Amsterdam Gay Pride
Lees ook:Kooistra homocafés tijdelijk open tijdens Gay Pride
Lees ook:Homocafé April definitief op slot
Lees ook:Homocafé April moet dicht
Lees ook:Kaalslag in homohoreca Amsterdam

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “April via de achterdeur toch open

  1. Max

    Heel eenvoudig…. De omwonenden bij de ‘nooduitgang’ moeten gewoon de brandweer bellen en op last van de brandweer kan het dan gesloten worden.

    Wel stukje van April (i)s Exit hebben ze hier niet begrepen?

      /   Reply  / 
  2. JW

    Onzin, het is helemaal niet verboden om een nooduitgang als deur te gebruiken, als je er, in geval van nood, maar door uit kan.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>