We mogen trots zijn op onze Canal Parade

IMG_20160524_150712De Amsterdam Canal Parade was een groot succes: mede door het schitterende weer kwamen er 560.000 bezoekers op af, aldus organisator ProGay: vorig jaar een kleine half miljoen. De sfeer was fantastisch: we mogen eigenlijk wel eens trots zijn op onze Canal Parade. Het is in feite het ludieke zusje van Koninginnedag, vredelievend en verdraagzaam. Symbolisch was de door stadsdeel Centrum ‘verboden’ spuitconfetti, omdat het lastig is om dat na afloop uit de bomen te plukken. Op Koninginnedag trekt niemand zich daar iets van aan, maar vandaag was er geen spuitconfetti te bekennen. Critici beklagen zich altijd over het vele bloot, maar dat valt al jaren reuze mee. Op de wal waren veel meer blote torso’s te zien dan op de boten, al wist de camera zoals gewoonlijk feilloos het weinige varende bloot op te sporen, want clichés moeten er wezen. Het homogehalte viel tegen en dat gold ook voor de fantasie op ‘echte’ roze boten. Daarvoor moest je bij hetero -en gemengde boten zijn.

 

Het moet gezegd: hetero’s hadden er vaak veel meer werk van gemaakt. Dansjes ingestudeerd, kleurrijke décors in mekaar geflanst en dolle pret op de Parade. Zo was de boot van ‘buurstad’ Rotterdam compleet in het groen en zat mudjevol dolenthousiaste hossers. Het wordt tijd dat wij als homo’s tóch eens wat meer de hand in eigen boezem steken. Hetero’s lieten vandaag zowel op het water als aan de kant zien allesbehalve homohaters te zijn. Club Havanna redde als enige het gezicht van de Reguliersdwarsstraat en vanuit de leatherscène was leerwinkel Mister B de enige op het water (en misschien wel gelukkig: met wat meer gewaagd bloot). Deelnemers van de Lellebel zagen er als altijd beeldschoon uit, maar stonden op een fantasieloze roze verhoging, iets dat meer boten lieten zien: fraai uitgedoste figuren op kale boten. Echt opvallend was de boot van de Roze Ouderen van COC/ANBO met een metersgrote open -en dichtgaande hand. Geen idee waar de hand voor stond, maar het was imposant.

 

Er was een prachtige boot bij, vlak na die van de Kamkrant (maar welke het was, is me niet duidelijk geworden): décors, kostuums, mega pruiken, alles in één kleur, écru. De stadsdeelvoorzitter van Slotervaart Marcouch stond op de voorplecht van de eerste boot: ontroerend om te zien hoe enthousiast hij als het ware ‘zijn’ homoparade voorging. Achter hem gaf burgemeester Cohen op de trouwboot een hint richting Amerika door vijf gemengde roze koppels te trouwen. De sporters hadden wat meer mogen opvallen. Gordon viel in het niet in zijn eigen omgeving van roze décors en kostuums: jammer, want hij was (roze) Sinterklaas himself. Concurrent Joling voer verderop in de stoet met onder andere Patty Brard, Bonny St. Claire,  Patricia Paay en een grote schare heren en dames: iedereen in het wit (dames met kekke jarretels). Echt leuk was zwemclub Upstream Amsterdam met als thema ‘Prescilla Queen of the Desert’.

Lees ook:Zomercarnaval: kleurrijk en niet bloot
Lees ook:Bobo’s en homo’s op Canal Parade
Lees ook:Beau Erven van Doorn en Willeke Alberti in jury Canal Parade
Lees ook:Beau van Erven Dorens kneust rib tijdens Canal Parade
Lees ook:Amsterdam Canal Parade 2011

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “We mogen trots zijn op onze Canal Parade

  1. Peter

    Het ontbreken van een boot van de grote homozaken van Sjoerd Kooistra stond niet op zichzelf: ook het door hen georganiseerde straatfeest in de Reguliersdwarsstraat was stukken minder spectaculair dan voorgaande keren. Er waren nu alleen DJ’s en wat ballonnen, verder geen andere grote versieringen, acts of lasershows. Het lijkt erop alsof de nieuwe April al duur genoeg was ;)

      /   Reply  / 
  2. Dhr. D.W. Kievit

    Het enige waar jullie trots op moeten zijn is dat er geen bootjes zonken. Voor de rest was het slaapverwekkend!

      /   Reply  / 
  3. Pingback: Homowagen op Dance Parade Rotterdam | Gay

  4. Pingback: Hoeveel bezoekers trok Canal Parade nou echt? | Gay

  5. Pingback: Amsterdam Gay Pride beste homo-evenement ter wereld | Gay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>