Havanna terug van weggeweest

De Havanna is terug van weggeweest in de Amsterdamse Reguliersdwarsstraat. In 2007 kwam er na anderhalf jaar leegstand een nieuwe huurder voor het pand. De opening was najaar 2007 gepland, maar de verbouwing lag meermalen stil. Op 29 april 2009 opende de zaak op nummer 17-19 haar deuren als heterozaak, maar op 25 juni werd de regenboogvlag uitgehangen: de nieuwe Havanna was daarmee ‘officieel’ ook een homozaak, de zevende in dit stukje van de Avenue de Vaseline (de bijnaam van het straatje). De zaak doorbreekt het monopoly van Sjoerd Kooistra op de homotenten in de straat, sinds hij in 2007 de Arc overnam. de Havanna hanteert volgens de website lagere prijzen, maar géén happy hour. Van 16.00 tot 22.00 uur is het een wijn -en cocktailbar en restaurant met Spaans/internationale keuken. Daarna is het een club met trendy R&B -en Housemuziek: van 22.00 tot 03.00 uur, vrijdag en zaterdag tot 04.00 uur.

 

In 1976 opende de eerste homodisco van de Reguliersdwarsstraat haar deuren: de Viking. Na een politie-inval in 1987 sloot de tent, omdat er zich nogal wat duistere zaken afspeelden. Twee jaar later opende danscafé Havanna met een compleet vernieuwd interieur. Nickie Nicole brak hier door met haar shows, die ze er van 1993 tot 1996 gaf. Daarmee werd de Havanna een hot spot voor travestieten. Ook MayDay begon hier haar carrière. Veel succes hadden de Songfestivalparty’s: er wordt gefluisterd dat het Songfestival hierdoor een homofeest werd. De Havanna holde achteruit door concurrentie in de straat en geruchten dat het een heterotent zou worden. Het pand was sinds 1997 eigendom van onroerendgoedmagnaat Bertus Lüske, die het sinds 1997 verhuurde aan Kooistra. In 2002 eiste Lüske ineens tweemaal zoveel huur. Daarop sloot Kooistra de tent en ontsloeg het personeel. Lüske werd een jaar later door onbekenden op straat doodgeschoten. Begin 2004 kraakten studenten het pand om er culturele en artistieke activiteiten te organiseren voor een alternatief publiek. Bij gebrek aan een tapvergunning werd er geen alcohol geschonken. In 2005 werden de krakers gesommeerd te vertrekken. Na opnieuw anderhalf jaar leegstand kwam de nieuwe huurder en nóg eens anderhalf jaar later is de nieuwe Havanna een feit.

Lees ook:Homostraat Reguliersdwarsstraat heeft Engelstalige website
Lees ook:Steeds minder homohoreca in de Reguliersdwarsstraat
Lees ook:Geruchten uit de Amsterdamse homohoreca
Lees ook:Gay lunchroom Downtown Amsterdam weer open
Lees ook:Homobar April bijna klaar

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Havanna terug van weggeweest

  1. Pingback: Habibi Ana viert einde Ramadan in club Havanna | Gay

  2. Pingback: Geruchten uit de Amsterdamse homohoreca | Gay

  3. Pingback: Havana in Reguliersdwarsstraat heropend | Gay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>