VN: één millenniumdoel wel gehaald: inperken hiv-epidemie

red-ribbon-228x228[1]De Verenigde Naties hebben één van de acht millenniumdoelen gehaald die in het jaar 2000 werden opgesteld: het inperken van de wereldwijde hiv-epidemie. De strijd tegen hiv, de veroorzaker van aids, heeft tot een derde minder aids-gevallen en ongeveer 40 procent minder aids-doden geleid. Concreet betekent dat 30 miljoen minder mensen met aids en 8 miljoen minder doden.

Volgens VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon lijkt de internationale gemeenschap erin te slagen de benodigde 22 miljard dollar bijeen te krijgen, waardoor aids rond het jaar 2030 kan zijn uitgeroeid. Het bestrijden van aids, malaria en andere ernstige ziekten was één van de acht doelen die de VN tegen het jaar 2015 wou hebben bereikt. In 2000 was hiv in armere landen nog min of meer een doodvonnis: dagelijks stierven zo’n 4.300 mensen aan de gevolgen van aids en amper 700.000 mensen met hiv hadden in die tijd toegang tot hiv-remmers. Dat aantal is gestegen tot 15 miljoen mensen wereldwijd. Dat was het millenniumdoel en dat is negen maanden eerder bereikt dan gepland. Door hiv-remmers steeg de levensverwachting van mensen met hiv van 36 naar 55 jaar.

Lees ook:VN wil Aids in 2030 uit de wereld hebben
Lees ook:Einde van aids in 2030 alleen realistisch bij grotere inspanning
Lees ook:Donorlanden komen afspraak over aidsbestrijding niet na
Lees ook:Aantal hiv-infecties daalt
Lees ook:Advies Gezondheidsraad aan Schippers: ‘screen risicogroepen op hepatitis’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>