Advies Gezondheidsraad aan Schippers: ‘screen risicogroepen op hepatitis’

IMG_20161011_154902Mensen uit risicogroepen moeten worden gescreend op hepatitis B en C. Dat adviseert de Gezondheidsraad aan minister Schippers van VWS. Het gaat dan om hiv-positieve homomannen, mensen die ooit drugs spoten, eerste generatie migranten uit landen waar deze ziekten vaker voorkomen dan hier en bepaalde werknemers groepen in de gezondheidszorg.

Een algeheel bevolkingsonderzoek vindt de raad niet nodig: daarvoor komt chronische hepatitis B en C te weinig voor: tussen de 0,1 en 0,4 procent. De Gezondheidsraad presenteert het advies op de Nationale Hepatitisdag vandaag in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Zowel het hepatitis B- als C-virus kan via bloed-bloed-contact worden overgedragen en kan ernstige ziekten veroorzaken als leverkanker en levercirrose. Tegen hepatitis B bestaat een vaccin. Sinds 2011 maakt dat deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma. Mensen uit risicogroepen en reizigers naar bepaalde landen wordt geadviseerd zich te laten inenten.

Lees ook:GGD: gratis vaccinaties voor homomannen tegen hepatitis B
Lees ook:Gratis vaccinatie tegen Hepatitis B tijdens Gay Pride
Lees ook:Toename hepatitis C onder homo’s
Lees ook:Homo’s VS mogen bloed doneren – in Nederland nog niet
Lees ook:‘Bloedbank discrimineert homo- en biseksuele mannen’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>