Toename hepatitis C onder homo’s

Hepatitis C verspreidt zich op dit moment snel onder homomannen, vooral onder hen die hiv hebben. Vooral in Amsterdam is een netwerk van seksueel actieve homo’s, die het virus aan elkaar overdragen. Dat schrijft moleculair epidemioloog Thijs van de Laar in zijn proefschrift. Hij promoveerde gisteren aan de Universiteit van Amsterdam. Hepatitis C is minder besmettelijk dan hepatitis A en B en wordt niet via bloed op bloedcontact overgedragen en geldt daarom niet als een soa (seksueel overdraagbare aandoening). Volgens het onderzoek van de promovendus komt de toename waarschijnlijk vooral door ‘ruwe seksuele contacten’.

 

Hepatitis C kan de lever ernstig aantasten en leiden tot leverziekten en leverkanker. Tot 2000 kwam het virus amper voor onder homo’s met hiv, maar daarna verspreidde het zich snel. Onder homomannen zonder hiv komt het virus nauwelijks voor. In totaal zijn in Nederland 15.000 tot 60.000 mensen besmet met hepatitis C. Volgens Van der Laar komt het virus onder bloeddonoren sinds 1991 bijna niet voor: toen kwam een betrouwbare test op de markt. Druggebruikers hebben vaak hepatitis C, al neemt het aantal geïnfecteerde verslaafden af.     

Lees ook:Nieuwe Hepatitis B campagne ‘Man of Mietje’
Lees ook:Europees Pride-seizoen vraagt om maatregelen tegen Hepatitis A
Lees ook:Gratis vaccinatie tegen Hepatitis B tijdens Gay Pride
Lees ook:Vaccinaties tegen hepatitis B tijdens Gay Pride
Lees ook:Advies Gezondheidsraad aan Schippers: ‘screen risicogroepen op hepatitis’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>