Aantal hiv-infecties daalt

Het aantal nieuwe hiv-infecties daalt. Vorig jaar kwamen er wereldwijd minder mensen met hiv bij dan het jaar ervoor: naar schatting 2,3 miljoen, tegen 2,5 miljoen het jaar ervoor. Het aantal nieuwe besmettingen daalt al sinds meer dan tien jaar. Vorig jaar is ook het aantal mensen afgenomen dat overlijdt aan de gevolgen van aids: met 200.000 naar 1,6 miljoen slachtoffers. Sinds 2007 daalt het dodental met circa 100.000 per jaar. Volgens de Verenigde Naties hebben steeds meer mensen in arme landen toegang tot medicijnen. UNAIDS hoopt dat het er in 2015 vijftien miljoen zijn.

‘De afgelopen tien jaar is in de derde wereld veel geïnvesteerd in onderzoek’, aldus professor Kees Brinkman van het OLVG ziekenhuis in Amsterdam, een van de grootste hiv-behandelcentra van Nederland. Hij waarschuwt dat het nodig blijft te investeren in aids-bestrijding: ‘Door de economische crisis zie je dat veel rijke landen minder geld aan hiv-bestrijding uitgeven, zoals in de Verenigde Staten, maar ook in Nederland. Dat is verkeerd. Je kunt iemand die hiv-medicijnen krijgt, niet na drie jaar geen pillen meer geven.’  Eind vorig jaar waren wereldwijd 35,3 miljoen mensen besmet met hiv, van wie 25 miljoen in Sub-Saharisch Afrika. In Nederland hebben naar schatting 25.000 mensen hiv.

Lees ook:Aandacht voor hiv en aids mag niet verslappen
Lees ook:Unicef bezorgt over stijgend aantal hiv-infecties onder jongeren
Lees ook:VN: één millenniumdoel wel gehaald: inperken hiv-epidemie
Lees ook:Anti-homowet Rusland belemmert strijd tegen hiv
Lees ook:Aantal hiv-infecties 40% hoger dan gedacht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>