COC wil homovriendelijker asielbeleid

Nederlandse autoriteiten denken nog vaak dat roze asielzoekers hun seksuele gerichtheid verborgen kunnen houden, om ze terug naar hun eigen land te kunnen sturen. Dat wijst onderzoek uit van de Vrije Universiteit en COC Nederland. Het COC vindt dat je van roze asielzoekers niet mag verlangen dat ze in hun land van herkomst ‘terug de kast in gaan.’ Het COC pleit bij de Tweede Kamer voor asielbeleid dat vriendelijker is voor lesbo’s, homo’s, bi’s en transgenders (LHBT’s). De Kamer bespreekt het op 20 juni met minister Leers (Immigratie & Asiel; bron: persbericht).

Je geaardheid verborgen houden ‘is net zoiets als van iemand vragen om de politieke voorkeur of het geloof af te zweren. Uit kunnen komen voor je homoseksuele gerichtheid of genderidentiteit is een mensenrecht,’ vindt COC-woordvoerder Philip Tijsma. Ook stelt het COC voor om LHBT-asielzoekers uit landen waar hun seksualiteit of genderidentiteit strafbaar is, in Nederland in beginsel asiel te geven. Dat gebeurt bijvoorbeeld ook al in Italië. De belangenorganisatie pleit er verder voor om vast te leggen dat asielzoekers ook nog aanspraak op asiel kunnen maken als pas later in de procedure voor hun seksuele gerichtheid of genderidentiteit uitkomen, bijvoorbeeld uit schaamte of angst. In de praktijk worden dergelijke verzoeken vaak afgewezen.

Eerder vroeg het COC al aan Leers om LHBT’s uit Irak in Nederland asiel te verlenen. LHBT’s worden in dat land systematisch vervolgd, zo blijkt uit brandbrieven van diverse mensenrechtenorganisaties aan de Nederlandse regering. De minister beloofde om vóór de zomer een nieuw rapport over de situatie van LHBT’s in Irak te laten opstellen. Veel van de COC-voorstellen zijn afkomstig uit het rapport Fleeing Homophobia; asylum claims related to sexual orientation and gender identity in Europe dat het COC in 2011 aan regering en Kamer aanbood. Het rapport, dat met steun van de Europese Commissie werd samengesteld door de Vrije Universiteit en COC Nederland, is het eerste Europese onderzoek naar beleid en praktijk voor LHBT-asielzoekers.

Lees ook:Mishandeling homo’s in Irak wijd verbreid
Lees ook:Erkenning voor problemen homo’s in asielzoekerscentra
Lees ook:Bescherming homoseksuele asielzoekers uit Irak blijft onvoldoende
Lees ook:Geen homoseksuele asielzoekers terugsturen naar Irak
Lees ook:Leers: geen beter asielbeleid voor homo’s

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>