Geen homoseksuele asielzoekers terugsturen naar Irak

COC Nederland wil dat minister Leers (Asiel) geen lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LHBT) asielzoekers meer terugstuurt naar Irak, in een reactie op EenVandaag over LHBT’s in Irak.‘De situatie in Irak is levensgevaarlijk en LHBT’s worden er systematisch geconfronteerd met gruwelijkheden,’ zegt COC-voorzitter Vera Bergkamp. ‘De bescherming die Nederland biedt aan LHBT-asielzoekers uit Irak, is volstrekt onvoldoende. Wij vragen minister Leers om hen als groep asiel te verlenen.’ LHBT-asielzoekers uit Iran hebben hier al een soortgelijke beschermde status (bron: persbericht).

 

Het COC schat dat er vijf tot vijftien LHBT-asielzoekers uit Irak dreigen te worden uitgezet. In een brief aan de Nederlandse regering stelt de vluchtelingenorganisatie IRAP (Iraqi Refugee Assistance Project, een aan de Yale University gelieerde Amerikaanse vluchtelingenorganisatie) dat de situatie voor LHBT’s in Irak de laatste jaren is verslechterd: ‘Er is sprake van systematisch geweld tegen LHBT’s en ook de Irakese overheid neemt er aan deel’, aldus de IRAP. Human Rights Watch (HRW) rapporteerde al in 2009 dat in Irak doodseskaders actief zijn die het specifiek gemunt hebben op LHBT’s. In het rapport ‘They Want Us Exterminated’ schetst HRW een schokkend beeld. Zo krijgen mannen die verdacht worden van homoseksualiteit lijm in hun anus geïnjecteerd en vervolgens een laxerend middel toegediend. Mensen vinden het lichaam van hun geliefde bij het vuilnis met afgesneden geslachtsdelen. Op 8 maart schreef HRW aan de Nederlandse regering dat LHBT’s in Irak nog altijd vrezen voor hun leven.

 

De organisatie Iraqi LGBT meldde afgelopen week een nieuwe golf van geweld in Irak tegen vrouwen en mannen die ‘verdacht’ worden van homoseksualiteit: onlangs zouden zo’n veertig mensen zijn gekidnapt, gemarteld en vermoord zijn. Ook HRW onderzoekt nieuwe gevallen. In zijn ambtsbericht over Irak schrijft de minister van Buitenlandse Zaken Rosenthal: ‘men staat over het algemeen afwijzend tegenover homoseksualiteit’. Het COC vindt dat het ambtsbericht op geen enkele wijze recht doet aan de ernst van de situatie en wil dat de minister dit herziet. De beoordeling van asielverzoeken wordt mede gebaseerd op ambtsberichten: daarin wordt onder meer de mensenrechtensituatie in een land geschetst.

Lees ook:Bescherming homoseksuele asielzoekers uit Irak blijft onvoldoende
Lees ook:Mishandeling homo’s in Irak wijd verbreid
Lees ook:COC wil homovriendelijker asielbeleid
Lees ook:COC: ‘Geef LHBT’s uit Iran de hoogste asielstatus’
Lees ook:Coalitie wil homo’s toch uitzetten naar Irak

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>