Erkenning voor problemen homo’s in asielzoekerscentra

IMG_20160517_101455Maandag 16 april heeft de regering erkend dat lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders (LHBT’s) in asielzoekerscentra te maken krijgen met ernstige problemen en gaat  maatregelen treffen. Minister Leers (Asiel) stuurde een brief en een rapport over de kwestie naar de Tweede Kamer. Uit het rapport van Deloitte, uitgevoerd in opdracht van de mnister, blijkt dat 88 procent van de ondervraagde LHBT’s en christelijke asielzoekers zich niet veilig voelt in asielzoekerscentra. Ze worden door medebewoners bedreigd, bespuugd, beledigd, genegeerd en geslagen. De asielzoekers vinden dat de centra onvoldoende optreden tegen discriminatie (bron: persbericht).

 

Leers onderschrijft samen met het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (CAO) het rapport en de meeste aanbevelingen van Deloitte om de situatie in de centra te verbeteren. Zo zal het personeel van de centra worden getraind om de problemen van LHBT-asielzoekers beter aan te pakken. Ook gaat het COA de afhandeling van discriminatieklachten strakker inrichten, met oog voor zichtbare resultaten.

 

Het COC wijst al een aantal jaren op de onveiligheid die LHBT’s ervaren in asielzoekerscentra. Stichting Secret Garden, die opkomt voor de belangen van LHBT’s met een moslimachtergrond, publiceerde in 2010 een brochure met verhalen van LHBT-asielzoekers. Daarin worden de problemen bevestigd. ‘Dat de regering de ernstige problemen van LHBT’s in de asielzoekerscentra erkent, is een belangrijke eerste stap’, reageert COC-directeur Koen van Dijk. ‘Wij zullen de uitvoering van de maatregelen nauwgezet volgen.’ Medio 2012 spreekt het COC met minister Leers over de uitvoering van de maatregelen.

Lees ook:Leers vindt extra aandacht homo asielzoekers niet nodig
Lees ook:COC gematigd positief over gesprek Leers
Lees ook:COC wil homovriendelijker asielbeleid
Lees ook:Onderzoek naar AZC’s en homoseksualiteit
Lees ook:Mishandeling homo’s in Irak wijd verbreid

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>