Leers: geen beter asielbeleid voor homo’s

Minister Gerd Leers van Immigratie & Asiel wil geen maatregelen treffen om het asielbeleid voor lesbische vrouwen, homomannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) te verbeteren. Alle voorstellen die het COC daartoe onlangs deed, wijst de bewindsman af. In een brief aan de belangen-organisatie liet Leers donderdag weten dat hij het voor Oegandese LHBT’s niet eenvoudiger zal maken om in Nederland asiel te krijgen (bron: persbericht).

 

In Oeganda heerst een voor homoseksuelen uiterst repressief klimaat. Onlangs werd er de homo-mensenrechtenactivist David Kato vermoord. In het land is een wetsvoorstel aanhangig dat homoseksualiteit tot in het absurde criminaliseert. Nederland paste haar asielbeleid wél aan toen in 2006 in Iran twee jongens werden opgehangen wegens veronderstelde homoseksualiteit. ‘Oegandese kranten roepen op om homo’s te doden; we mogen deze mensen niet aan hun lot overlaten. Het standpunt van minister Leers is uiterst teleurstellend,’ reageert COC-voorzitter Vera Bergkamp.

Leers weigert ook om genderidentiteit expliciet te benoemen als grond voor asiel, zoals de Raad van Europa en COC Nederland eisen. Expliciete benoeming zou het voor transgenders eenvoudiger maken om in Nederland asiel te krijgen wanneer zij wegens hun identiteit vervolgd worden. De bewindsman vindt verder dat van LHBT-asielzoekers gevraagd kan worden dat zij eerst bescherming vragen bij de lokale politie, zelfs als bekend is dat die vijandig staat tegenover LHBT’s. Hij wil op dit punt geen uitzondering in zijn beleid opnemen.

Hoewel de regering eerder toegezegde dat zij er in Europa voor zou pleiten dat homoseksuele asielzoekers niet ‘terug de kast in worden gestuurd’, weigert de regering te interveniëren nu deze kwestie speelt op Europees niveau. Een Duitse rechter heeft het Europees Hof van Justitie gevraagd of het aanvaardbaar is een homoseksueel terug te sturen naar Iran met het argument dat de man zijn seksuele voorkeur daar wel geheim kan houden.

Lees ook:COC wil homovriendelijker asielbeleid
Lees ook:COC: ‘Geef LHBT’s uit Iran de hoogste asielstatus’
Lees ook:Geen homoseksuele asielzoekers terugsturen naar Irak
Lees ook:Mishandeling homo’s in Irak wijd verbreid
Lees ook:Bescherming homoseksuele asielzoekers uit Irak blijft onvoldoende

1 Reacties // Reageer

One thought on “Leers: geen beter asielbeleid voor homo’s

  1. sportingact

    Het beleid zoals het nu is, is prima genoeg. Misbruik van de mogelijkheden ligt op de loer.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>