Dialoog: Ontmoeting heeft effect op sociale acceptatie homoseksualiteit

Uit een eerste verkenning naar de effecten van de dialoog onder etnische minderheden, blijkt De Dialoog effectief om homoseksualiteit bespreekbaar te maken en sociale acceptatie te vergroten. Opvallend is dat een derde van de deelnemers die negatief dacht over homoseksualiteit positiever over het onderwerp is gaan denken. De Dialoog maakt sinds 2001 homoseksualiteit bespreekbaar in diverse kringen, zoals een dialoogbijeenkomst in Amsterdam Nieuw-West afgelopen najaar Veel aanwezige vrouwen hadden een multiculturele achtergrond, zeiden erg geraakt te zijn door het verhaal van een aanwezige lesbienne en zijn veel soepeler naar homoseksualiteit gaan kijken (bron: persbericht).

Ruim 90% van de deelnemers ervaren De Dialoog daarbij als een goede manier om over homoseksualiteit te praten; een ruime meerderheid (60%) geeft verder aan dat met name de ontmoetingen met een homoseksuele man of lesbische vrouw en persoonlijke verhalen veel indruk maken. En de effecten zijn er niet alleen bij de groep die uitgesproken negatief dacht over homoseksualiteit, bijna de helft (45%) van de deelnemers aan een dialoogbijeenkomst geeft aan positiever te zijn gaan denken over het onderwerp.

De acceptatie van lesbo’s, homo’s, biseksuelen en transgenders is bij met name etnische minderheden en orthodox-religieuze groepen in Nederland veelal problematisch. Daarom heeft De Dialoog onder eerstgenoemde groep een verkenning naar de effecten van dialoogbijeenkomsten uitgevoerd. Bij veel deelnemers blijkt de uitwisseling, het gesprek dat je met elkaar voert, het luisteren, het respect tonen voor andere belevingswerelden, kennis opdoen over het onderwerp en de ontmoetingen met het ‘onbekende’ een onvergetelijke indruk achter te laten. In combinatie met een positieve ervaring komt met een dialoogbijeenkomst het vergroten van sociale acceptatie van homoseksualiteit dan ook een stuk dichterbij.

Lees ook:Marcouch wil dialoog door confrontatie
Lees ook:Weekendacademie bespreekbaar maken homoseksualiteit
Lees ook:Dolly Bellefleur roept op tot roze zichtbaarheid
Lees ook:Roze dialoogtafels tijdens Nationale Week van de Dialoog
Lees ook:Tv-tip ‘Help! Een homo in de klas’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>