Marcouch wil dialoog door confrontatie

Stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch wil door confrontatie de dialoog over homoseksualiteit in religieuze kring op gang brengen. Dat stelde hij  op de landelijke Dialoogbijeenkomst  over homoseksualiteit en religie, levens-beschouwing, cultuur en ethiek. ‘Jongeren vertellen mij over hun eerst woedende ouders die toch verleid worden tot dialoog’, aldus Marcouch. Het is ‘hoog tijd om het taboe op homoseksualiteit te doorbreken’, vonden ruim honderd aanwezigen op de bijeenkomst afgelopen donderdag in Amsterdam: vertegenwoordigers van culturele, religieuze en levensbeschouwelijke organisaties (bron: persbericht).

 

Stichting Malaica, COC Nederland en Humanistisch Verbond, initiatiefnemers van de Brede Maatschappelijke Dialoog, zijn verheugd over de hoge opkomst, ‘dat de urgentie aangeeft om homoseksualiteit bespreekbaar te maken.’ Recente cijfers van de Amsterdamse politie ondersteunen dit beeld: daaruit blijkt dat het aantal homogerelateerde geweldsincidenten sterk is toegenomen: reden voor  een serie dialoogbijeenkomsten. Marcouch leidde de eerste bijeenkomst in en stond onder andere stil bij de rol van cultuur en religie bij de acceptatie van homoseksualiteit. Daarna volgden dialoogtafels over religie, familie, school en multiculturaliteit.

Deelnemer was bijvoorbeeld Anita, met een emotioneel pleidooi om homoseksualiteit ook in de Hindoestaans-Surinaamse gemeenschap bespreekbaar te maken. En gelovig moslim Orhan: ‘ik begrijp niet waarom mijn ouders al drie jaar niet willen weten waar ik woon, wat ik doe!’ Marcouch stelde voor om roze, homovriendelijke winkelcentra te creëren waar iedereen zich welkom voelt. De Dialoog is een methodiek om homoseksualiteit bespreekbaar te maken, die zoekt naar overeenkomsten. De methodiek biedt ruimte aan mensen die, vanuit een kerkelijke of culturele achtergrond bijvoorbeeld, problemen hebben met homoseksualiteit; een Dialoog is daarbij geslaagd als deelnemers, ondanks diverse achtergronden, onderstrepen dat ieder mens respect verdient.

Lees ook:Hindostanen en homoseksualiteit
Lees ook:Roze dialoogtafels tijdens Nationale Week van de Dialoog
Lees ook:Landelijke dialoog homoseksualiteit & religie
Lees ook:Landelijke interreligieuze bijeenkomst over homoseksualiteit
Lees ook:Lesbisch èn geloven: kán dat?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>