Transgender Day of Remembrance

IMG_20160522_141747Op 20 november vindt jaarlijks in veel landen wereldwijd de Transgender Day of Remembrance plaats. In Nederland wordt deze herdenking gehouden op zondag 18 november 2007 om 18.30 uur op het Leidse Plein in Amsterdam. De Transgender Day of Remembrance wordt georganiseerd om personen, die wegens hun anderszijn aangevallen en/of vermoord zijn, te gedenken. Geweld tegen transgenders vindt overal ter wereld plaats. Afkeuring en haat liggen hier vaak aan ten grondslag.


De wereldwijde dodenlijst met, openlijk vermelde, transgender hate crimes telt
meer dan 300 namen. Hate crimes gericht tegen transgenders: mensen die niet zonder meer in hethokje vrouw of man passen. Tegen mensen die door anderen niet worden geaccepteerd als vrouw of man, maar dit wel zijn. Tegen travestieten die in vrouwenkleding over straat gaan. Tegen transseksuelen. Dit geweld treft niet alleen personen die zichzelf transgender noemen. Maar ook anderen die in de ogen van de dader niet deugen Lesbische vrouwen worden vaak niet geaccepteerd. Mannen die hand in hand lopen worden uitgescholden voorhomo.

Iedereen die Anders is loopt risico. Transseksuelen, interseksuelen, transgenders,
travestieten, genderbenders, queers, jij?Stichting Noodles roept iedereen op om hen, die vermoord zijn of mishandeld, in het openbaar te herinneren en hiermee te benadrukken dat we in Nederland kunnen en willen leven in diversiteit. Daarom lopen we zondag 18 november om 18 uur van café Saarein II in de Elandsstraat 119 Amsterdam naar het Leidseplein. Daar worden de slachtoffers herdacht met witte ballonnen en door het roepen van de namen.

Noodles vindt dat diversiteit zichtbaar mag en moet zijn!
De eerste (Amerikaanse) Transgender Gedenkdag vond plaats in 1999 naar aanleiding van de dood van Rita Hester in 1998 in Californië. Deze Transgender Gedenkdag wordt georganiseerd door het TransGender Netwerk Nederland, bestaande uit de Noodles, stichting T-Image, de LKG T&T, T&T Amsterdam, COC Nederland, Humanitas Werkgroep Genderdysforie en Transseksualiteit. De bijeenkomst wordt ondersteund door RozeLinks, Amnesty International Nederland. 

“Zij die het verleden vergeten. Zijn gedoemd het te herhalen.”-George Satayana- 

Lees ook:Transgender Gedenkdag 2008
Lees ook:Zondag 20 november: Nationale Transgender Gedenkdag in Amsterdam
Lees ook:Transgender Gedenkdag Amsterdam – vrijdag 20 november
Lees ook:Transgender Gedenkdag 2014
Lees ook:Vrijdag 31 maart: International Transgender Day of Visibility

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>