Het eind dat niemand keren kan – Joseph Israël de Haan

jacob-israel-de-haan-portretZaterdag 23 mei biedt cultura.nl in het kader van Letteren&cetera om 20.30 uur de documentaire uit 1991 ‘Het einde dat niemand kan keren – Jacob Israël de Haan‘. De Haan (1881-1924) werd vooral bekend door zijn ‘Pijpelijntjes’, een roman in de traditie van de Tachtigers. In roze kringen werd hij bekend door zijn tekstregel op het Homomonument: ‘Naar vriendschap zulk een mateloos verlangen’.

De schrijver vertrok naar Palestina en maakte veel vijanden onder de Zionisten. Hij wilde dat Joden en Palestijnen vreedzaam naast elkaar zouden leven, iets dat tot op de dag van vandaag een utopie blijkt te zijn. In 1924 werd De Haan in Israël vermoord: een politieke moord. De moordenaar handelde in opdracht van een zionistische organisatie.  Daarvoor discussiëren drie gasten: Nicolien Meeze, Jan Fontijn en Stephan Enter.

Lees ook:Jacob Israël de Haan lezing Amsterdam
Lees ook:Hoe homoseksueel is Jacob Israël de Haan?
Lees ook:Jacob Israël de Haan Lezing 2012
Lees ook:Derde Jacob Israël de Haan lezing
Lees ook:Feuilletons Jacob Israël de Haan digitaal

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>