Feuilletons Jacob Israël de Haan digitaal

Donderdag 21 oktober 2010 vindt voor de tweede keer de Jacob Israël de Haan Lezing plaats: van 17.00-19.00 uur in het Museumcafé Bijzondere Collecties, Oude Turfmarkt 129 (Rokin) in Amsterdam. De feuilletons van De Haan komen beschikbaar op de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letterkunde (DBNL). René van Stipriaan, directeur van de DBNL, zal na de lezing door Ludy Giebels de digitale feuilletons presenteren. De toegang is gratis, maar aanmelden is gewenst: via [email protected] (bron: persbericht).

 

De dwingende kracht die uitgaat van de complete tekst van de circa 1200 pagina’s feuilletons van Jacob Israël de Haan in het Algemeen Handelsblad (1919-1924), is te vergelijken met die van andere literaire mastodonten zoals ‘Het Bureau’ van Voskuil. Ook bij De Haan vindt men herhaling en gezeur, maar bovenal spanning en een bont panorama van het leven in Jeruzalem. De Haan ontwikkelde een nieuwe stijl: staccato en vaak halve zinnen. De inhoud is belangrijk voor de biografie van De Haan en ontzenuwt verschillende mythes. Hij stond in de eerste plaats voor de rechten van de Palestijnse joodse orthodoxie tegenover de pogingen van de zionistische organisatie om die te annexeren. Hij had wel begrip voor de Arabische tegenstand tegen het zionistische opdringen, maar bleef een trotse joodse nationalist. Hij wilde een Joods Nationaal Tehuis, maar zonder zionisten: zijn kritiek op de zionistische organisatie werd gedeeld door tijdgenoten en onderschreven door de huidige geschiedschrijving. De kroniek van De Haan is daarom een belangrijke bron om de protohistorie van de staat Israël in de eerste cruciale jaren na de Balfour Declaratie te begrijpen.

Dr. Ludy Giebels is historica, gaf les aan middelbare scholen en aan de Radboud Universiteit te Nijmegen en was archivaris van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Zij promoveerde op de geschiedenis van de zionistische beweging in Nederland en publiceerde onder meer over de Palestijnse tijd van Jacob Israël de Haan. De Stichting Jacob Isräel de Haan wil werk en leven van De Haan ruimere bekendheid geven door middel van lezingen en publicaties. In 2009 verzorgde Evelien Gans de eerste lezing: ‘Ik ben een Mensch: niets is mij vreemd gebleven. Het spiegelgevecht van Jaap Meijer met Jacob Israël de Haan’.

Lees ook:Feuilletons als biografische bron voor de Haan
Lees ook:Derde Jacob Israël de Haan lezing
Lees ook:Zesde Jacob Israël de Haan-lezing
Lees ook:Achtste Jacob Israël de Haan-lezing: woensdag 19 oktober
Lees ook:Jacob Israël de Haan Lezing 2012

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>