Derde Jacob Israël de Haan lezing

De Stichting Jacob Israël de Haan presenteert, in samenwerking met de Bibliotheca Rosenthaliana van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, de derde Jacob Israël de Haan­lezing op dinsdag 25 oktober 2011: ‘Tederheid en storm, de persoonlijkheid van Jacob Israël de Haan’ door Jan Fontijn. In deze lezing zal Jan Fontijn de psychische structuur van de persoonlijkheid van Jacob Israël de Haan toelichten met behulp van zijn literair werk, zijn bijdragen in de krant en de roman van Arnold Zweig over hem (bron: persbericht).

 

Daarbij komt ook zijn houding ter sprake ten opzichte van de politieke situatie in Palestina. Jan Fontijn is neerlandicus, biograaf en essayist. Hij schreef onder andere een tweedelige biografie over Van Eeden, getiteld Tweespalt en Trots verbrijzeld,de roman Biefstuk en benzine, en de essaybundels Leven in extase, Broeders in bedrog, Kijk naar de vis en Opgebouwd uit hetzelfde.

 

Dinsdag 25 oktober 2011, 17.00 ­19.00 uur, Museumcafé Bijzondere Collecties, Oude Turfmarkt 129 (Rokin), Amsterdam. Toegang gratis, graag aanmelden: info-­[email protected] 020-­‐5257300 of bijzonderecollecties.uva.nl. Zaal open om 17.00 uur; Inleiding door Marita Mathijsen, daanra volgt de lezing van Jan Fontijn, met afsluitend een  borrel. 

 

De Stichting Jacob Israël de Haan wil werk en leven van De Haan ruimere bekendheid geven en organiseert daartoe lezingen en bevordert publicaties rondom deze markante persoonlijkheid. In 2009 verzorgde Evelien Gans de eerste lezing van de stichting die als ‘Ik ben een Mensch: niets is mij vreemd gebleven.’ Het spiegelgevecht van Jaap Meijer met Jacob Israël de Haan is gepubliceerd in De Parelduiker 2009/5. De tweede lezing werd in 2010 gegeven door Ludy Giebels en had als titel De feuilletons als biografische bron voor De Haan.

Lees ook:Zesde Jacob Israël de Haan-lezing
Lees ook:Achtste Jacob Israël de Haan-lezing: woensdag 19 oktober
Lees ook:Vijfde Jacob Israël de Haan Lezing: homoseksualiteit en jodendom
Lees ook:Jacob Israël de Haan Lezing 2012
Lees ook:Jacob Israël de Haan lezing Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>