Jongerius spreekt Burgemeester Dales Lezing

Agnes Jongerius, voorzitter van de overkoepelende organisatie van vakbonden FNV, spreekt vrijdag 6 februari de 12e Burgemeester Dales lezing uit op het stadhuis van Nijmegen. COC Nijmegen reikt dan de 13e Burgemeester Dales prijs uit. De avond begint om 20.00 uur en is vrij toegankelijk; alleen: vol is vol. De gemeente Nijmegen treedt op als gastvrouw. De prijs is voor vrouwen, mannen en organisaties, die in het Nijmeegse  gestalte hebben gegeven aan artikel 1 van de Grondwet: het non-discriminatie beginsel.

Tijdens de lezing kunnen prominenten uit de samenleving zich uitlaten over actuele, bijzondere of problematische aspecten van het non-discriminatie beginsel. De lezing werd eerder uitgesproken door onder andere Jan Pronk, Femke Halsema, Rob Tielman en Alexander Pechtold. Ien Dales overleed in januari 1994. Ze was politica voor de PvdA, staatssecretaris van Sociale Zaken, Minister van Binnenlandse Zaken en Tweede Kamerlid. In 1987 werd ze benoemd tot burgemeester van Nijmegen, maar na twee jaar verliet ze de stad om minister van Binnenlandse Zaken te worden.

 

Dales was wars van uiterlijk vertoon, beroemd en berucht om haar eigenzinnige optreden en werd in Nijmegen liefdevol Ma Flodder genoemd, naar het gelijknamige karakter in de speelfilm Flodder. Ter gelegenheid van haar 25-jarig bestaan introduceerde COC Nijmegen in 1996 de jaarlijkse Burgemeester Dales prijs. De Burgemeester Dales Lezing werd in 1998 in het leven geroepen door de toenmalig voorzitter van het COC, Henk Beerten.  Ien Dales was bevriend met Elizabeth Smitz, de latere staatssecretaris van Justitie, maar naar buiten toe hebben beiden nooit over de aard van hun vriendschap gerept. In Nijmegen is in 2005 de voormalige Oude Mollenhutseweg veranderd in de Burgemeester Daleslaan.

Lees ook:Fifi Groenendijk wint Burgemeester Dales Prijs 2014
Lees ook:Vrijdag 5 februari: staatssecretaris Jetta Klijnsma verzorgt Dales Lezing Nijmegen
Lees ook:Thom de Graaf verzorgt Burgemeester Dales Lezing 2014
Lees ook:Burgemeester Dales Lezing door Fatima Elatik
Lees ook:Jetta Klijnsma: ‘Seksuele geaardheid en handicap opnemen in Artikel 1′

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Jongerius spreekt Burgemeester Dales Lezing

  1. Pingback: Marokkaanse jongeren krijgen Dalesprijs | Gay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>