Gay Cabaret in Berlijn

IMG_20160515_130041Een vorm van theater die in Berlijn erg populair is, is gay cabaret, van tussen de schuifdeuren tot op hoog professioneel niveau. Geen travestietenshows (die zijn er ook), maar roze getinte kleinkunst. Niet alleen geliefd bij een al dan niet roze incrowd, maar bij een groot publiek. Een  Paul de Leeuw-achtig vermaak op zijn Duits: populair, openlijk homoseksueel, maar wel een stuk smaakvoller, minder plat en vooral zonder geschreeuw. Van de week ging ik naar Malediva.

Dat is geen vakantieoord op het zuidelijk halfrond, maar staat voor ‘slechte diva’s’: twee eind dertigers begeleid door een pianist. In ‘Malediva Lebkuchen’ (een soort taai-taai, erg geliefd in de kersttijd) beschrijven de heren met sketches en liedjes hun jaarlijkse tocht naar de provincie, om er bij familie het verplichte kerstgebeuren te vieren. Een tocht op loden schoenen, tot hilariteit van het publiek: een zaal vol grootstedelingen herkende er de eigen jaarlijkse verplichte boetegang naar familie ‘auf dem Land’ in. Weliswaar logeert het duo bij pa en ma als openlijk homostel, dáár heeft ook de doorsnee Duitser allang geen problemen meer mee. Maar het vooruitzicht is er één van dodelijk saaie uren, met nutteloze kerstcadeaus en kerstkippen, terwijl ze vegetariër zijn. Dan roept ‘die Pappi’: ‚Ach, tut mir Leid: dass hab ich doch glatt vergessen’ … pas als de kip gebraden uit de over komt.

De voorstelling was in Bar Jeder Vernunft,  niet ver van de Kurfürstendamm vandaan, naar ik meen dezelfde Spiegeltent die jarenlang op de Amsterdamse Boulevard of Broken Dreams stond (de voorloper van de Parade). In 2004 opende er de musical Cabaret, die in juli 2010 naar de luxe theatertent Tipi am Kanzleramt verhuisde. Net als in Tipi zit het publiek knus aan tafeltjes te eten en te drinken, al is het in Bar Jeder Verrnunft wel wat érg knus: het is er nogal proppen en benen intrekken geblazen. Leuk detail: de toiletruimtes lijken met sneeuw te zijn opgetuigd, maar dat is niet zo: die staan in de sneeuw. Zonder er erg in te hebben, loop je buiten door de sneeuw naar de toilettent. Want sneeuwen: dát doet het in Berlijn.

Lees ook:Nederland moet zich maar eens spiegelen aan de musical Cabaret
Lees ook:Gay Snow Happening 2010
Lees ook:Gay Snow Happening 2011
Lees ook:Gay Pride Berlijn
Lees ook:Roze Wowi mag burgemeester Berlijn blijven

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>