Gay Pride Berlijn

IMG_20160515_130041Berlijn geldt op dit moment als de Gay Capital of Europe en viert dat met een uitbundige Gay Pride week. Was vorige weekend het homo-uitgaanscentrum rondom de Nollendorfplatz het domein van massa’s feestvierders tijdens het jaarlijkse Stadtfest, zaterdag vindt de 33e Christopher Street Parade plaats. De Duitsers noemen hun Gay Prides consequent Christopher Street Day (CSD), naar de straat in New York waar alles ooit begon: in 1969 waren homo’s de politierazzia’s zat en mepten agenten  het Stonewall café uit aan de Christopher Street. In Berlijn staat  net als bij de Canal Parade in Amsterdam  veel volk langs de kant, maar anders dan bij ons: zonder veel gemor over uitbundige homo’s of teveel bloot: een roze kosmopolitische metropool waardig.

Thema dit jaar is ‘Fairplay voor diversiteit’. De parade begint om 12.30 uur op de Kudamm (de Berlijnse koosnaam voor de Kurfürstendamm) en eindigt bij de Brandenburger Tor. De slotmanifestatie op deze plek staat in het tegen van sport. Berlijn zou Berlijn niet zijn, niet ergens in de stad ook een alternatieve, meer politiek gekleurde CSD plaatsvindt: in Kreuzberg. De zogenaamde Kleine Demo, of de Transgenialer CSD, begint om 14.00 uur bij Checkpoint Charlie, tijdens de koude oorlog hét symbool van de deling tussen oost en west en grensovergang naar Oost-Berlijn. De tocht eindig op de Hermannplaz, kloppend hart van alternatief Kreuzberg, met een ‘gemoedelijk slotfeest’, meldt de website. De Klein Demo is een protest tegen iedere vorm van discriminatie, ook racisme, seksisme en ‘Klassismus’ (vrij vertaald: klassen-denken.

Lees ook:Half miljoen toeschouwers verwacht bij Gay Parade Berlijn
Lees ook:Gay Prides in buurlanden
Lees ook:Geruzie in Berlijn om Gay Pride Parade
Lees ook:Gay Prides over de grens
Lees ook:Gay Prides zomer 2014

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>