Brede oproep tegen transfobie Turkije

IMG_20160516_131529Vlak voor Internationale Trangender Gedenkdag (zaterdag 20 november) riepen COC Nederland en zes andere mensenrechtenorganisaties minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken in een brief op om actie te ondernemen tegen transfobie in Turkije. Aanleiding is de moord op een transseksuele vrouw in Izmir op 11 november (bron: persbericht).

 

Het is de tiende keer in twintig maanden tijd dat een transseksueel in Turkije is vermoord. De zeven mensenrechtenorganisaties (Amnesty International, COC Nederland, Consultancy Tanne de Goei, Hivos, Transgender Netwerk Nederland, Schorer, World Population Foundation, verenigd in het Platform Internationale LGBT Emancipatie (PILE)) willen dat Rosenthal de aanhoudende schending van transgenderrechten bij de Turkse overheid aankaart en dat Nederland actie onderneemt in EU-verband. Op 17 mei, International Day Against Homo- and Transphobia (IDAHO), werden in Turkije vijf transgenderactivisten met bruut geweld door de politie opgepakt. De vijf zouden ‘criminele activiteiten’ hebben ontplooid en zich hebben ‘verzet tegen publieke functionarissen’. De arrestaties zijn exemplarisch voor het optreden van de Turkse politie tegen deze groep.

 

In oktober kaartten COC, IGLHRC, Human Rights Watch, ILGA Europe en GATE de situatie van transgenders aan in een brief aan de Turkse ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken. Op de Internationale Transgender Gedenkdag (zaterdag 20 november) worden transgenders herdacht die vermoord zijn. Dat waren er afgelopen jaar tenminste tweehonderd. De Nederlandse editie is dit jaar in Den Haag en wordt georganiseerd door Transgender Netwerk Nederland, samen met het COC Haaglanden.

Lees ook:Transgender Gedenkdag 2008
Lees ook:Transgender Gedenkdag 2009
Lees ook:Transgender Gedenkdag 2014
Lees ook:Transgender Gedenkdag 2011
Lees ook:Vrijdag 31 maart: International Transgender Day of Visibility

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>