Geen beperking adoptie uit VS voor homostellen

IMG_20160516_111922Het blijft voor homostellen mogelijk om een pasgeboren kind uit de Verenigde Staten (VS) te adopteren. Dat heeft minister Hirsch Ballin (CDA) van Justitie donderdag aan de Tweede kamer verteld. Hij wilde aanvankelijk adoptie via zogenaamde deelbemiddeling flink aan banden leggen, maar onder druk van de Kamer laat hij zijn plan varen. COC Nederland en de Belangenvereniging Adoptie (BZA) hadden bij de Kamer aangeklopt. Vooral homoparen dreigden de dupe te worden van het plan van de minister. De VS behoren tot de weinige landen, van waaruit homo’s en lesbo’s een kind kunnen adopteren. Maar de nieuwe regels zouden ook gelden voor andere koppels met een adoptiewens.

 

De VS ondertekenden vorig jaar het Haags Adoptieverdrag: dat bepaalt dat kinderen die door hun ouders worden afgestaan zoveel mogelijk in eigen land moeten worden geplaatst. Uit onderzoek door Justitie bleek dat zeer jonge kinderen makkelijk Amerikaanse pleegouders konden krijgen. Daarop wilde Hirsch Ballin de leeftijdsgrens voor adoptie verhogen naar 5 jaar. Meerdere Kamerleden hadden kritiek op het onderzoek van Justitie: uit andere onderzoeken bleek dat vooral Afro-Amerikaanse kindertjes in de VS moeilijk te plaatsen zijn. De minister gaf uiteindelijk toe dat ‘het allemaal genuanceerder blijkt te liggen.’ Hij zei ‘geen enkel beletsel te willen opwerpen voor homostellen die een kind uit de VS willen adopteren.’ Wat wel overeind blijft, is de eis van de Haagse Adoptiewet om een adoptieaanvraag te regelen  via een van de 17 daartoe aangestelde organisaties in de VS, maar dat noemde de bewindsman ‘een waarborg van zorgvuldigheid’. Hij zei het erg vervelend te vinden dat hij voor zoveel onrust had gezorgd.

Lees ook:Definitief behoud van adoptie uit VS voor homostellen
Lees ook:Adoptieadvies ‘te kort door de bocht’
Lees ook:Petitie tegen inperken adoptie door homostellen
Lees ook:Interlandelijke adoptie wordt niet stopgezet
Lees ook:Kinderen van Japanse transgenders onwettig

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Geen beperking adoptie uit VS voor homostellen

  1. Pingback: Definitief behoud van adoptie uit VS | Gay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>