Geen hand geven, geen kans op baan

De gemeente Rotterdam mag een moslim een baan weigeren, omdat hij vrouwen weigert de hand te schudden. Dat heeft de rechtbank in de havenstad bepaald. De orthodoxe moslim had gesolliciteerd voor de functie van klantmanager bij de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De klantmanager is de contactpersoon tussen burgers en de gemeente. Tijdens het sollicitatiegesprek droeg hij een traditionele islamitische djellaba (gewaad) en gaf de vrouwelijke personeelsfunctionaris geen hand.

Hij werd afgewezen. Iemand die dagelijks met klanten omgaat en een vertrouwelijke band met ze opbouwt, mag nooit een hand weigeren, vindt de rechtbank. De moslim had de zaak aangekaart. Hij vindt dat afwijzing hem beperkt in zijn vrijheid van godsdienst. De Commissie Gelijke Behandeling stelde hem eerder in het gelijk. De man gaat tegen de uitspraak in beroep. De uitspraak van de rechter kan een goede stap betekenen bij het aanpakken van hardnekkige weigerambtenaren, die koppels van hetzelfde geslacht niet in de echt willen verbinden.

Lees ook:Hoogste bestuursrechter: Den Haag ontsloeg weigerambtenaar terecht
Lees ook:Homodocent wint eerste rechtszaak
Lees ook:Gemeente hoeft weigerambtenaar niet te ontslaan
Lees ook:Rechter Texas: ‘verbod homohuwelijk is ongrondwettelijk’
Lees ook:Leger mag homo’s niet weigeren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>