Hoogste bestuursrechter: Den Haag ontsloeg weigerambtenaar terecht

IMG_20160522_142004De gemeente Den Haag ontsloeg in 2011 een ambtenaar van de burgerlijke stand, omdat hij weigerde homostellen te trouwen. De man in kwestie vindt dat indruisen tegen het recht op vrijheid van godsdienst en probeerde tot aan de hoogste instanties toe zijn gelijk te krijgen, maar kreeg dat niet. De hoogste bestuursrechter van het land, de Centrale raad van Beroep (CRvB) gaf de gemeente maandag gelijk.

De CRvB vindt de houding van de weigerambtenaar ‘onverenigbaar’ met het gemeentebeleid, dat is gericht op het vergroten van de sociale acceptatie van homoseksualiteit en het tegengaan van discriminatie, zo staat in het arrest. De CRvB haalt er ook een uitspraak van hetEuropese Hof van de rechten van de mens bij, die ontslag van weigerambtenaren ‘geen schending’ noemt van artikel 9 (vrijheid van gedachte, geweten of godsdienst) en artikel 14 (verbod van discriminatie). De ambtenaar zat jarenlang voor de ChristenUnie-SGP in de Haagse gemeenteraad en werd daarna trouwambtenaar.

Lees ook:Geen hand geven, geen kans op baan
Lees ook:D66 wil homo’s en gehandicapten opnemen in Grondwet
Lees ook:Alkmaar stelt homo-ambassadeurs aan
Lees ook:Groningen trekt ton uit voor homo-emancipatie
Lees ook:Ook CDA wil verbod LHBTI-discriminatie in de Grondwet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>