Homodocent wint eerste rechtszaak

Duran Renkema, de homoseksuele docent die zijn ontslag door een gereformeerde basisschool in Oegstgeest aanvecht, is door de kantonrechter in het gelijk gesteld en kan weer aan de slag. In zijn vonnis oordeelt de kantonrechter dat de school ten onrechte geen openhartig en inhoudelijk gesprek met Renkema heeft gevoerd over de vraag of hij nog geloofwaardig als docent kan functioneren, nu hij een relatie is aangegaan met een man. De school kon dan ook niet oordelen dat er sprake was van de zogenaamde ‘bijkomende omstandigheden’ op grond waarvan een homoseksuele docent volgens de wet mag worden ontslagen (bron: persbericht).

 

De enkele-feitconstructie uit de Algemene Wet Gelijke Behandeling bepaalt dat scholen in het bijzonder onderwijs docenten en leerlingen weliswaar niet mogen wegsturen of weigeren wegens het ‘enkele feit’ van hun seksuele gerichtheid, maar wel op grond van bijkomende omstandigheden. COC-voorzitter Vera Bergkamp is opgetogen over de uitspraak: ‘Dit is een geweldige overwinning voor Duran. Als eerste homoseksuele docent durfde zijn ontslag door een gereformeerde school aan te vechten en terecht wordt hij nu door de rechter in het gelijk gesteld.’ Volgens Bergkamp toont de rechtszaak de urgentie aan van de afschaffing van de enkele-feitconstructie. Zolang die bestaat, ‘zullen scholen als die van Duran blijven proberen om, met de wet in de hand, homoseksuelen te weigeren of weg te sturen. Ook deze rechterlijke uitspraak maakt niet duidelijk welke ‘bijkomende omstandigheden’ aanleiding kunnen zijn voor ontslag. De enige manier om homoseksuelen in het bijzonder onderwijs wettelijke zekerheid te bieden is afschaffing van de enkele-feitconstructie.’  

   

Renkema zegt over de uitspraak: ‘Dit is een pak van mijn hart. Hoewel ik overtuigd was dat het recht zou zegevieren, brengt zo’n procedure veel druk en onzekerheid met zich mee. Laat dit een duidelijk signaal zijn aan andere scholen die overwegen om homoseksuelen weg te sturen.’ Hij heeft zijn zaak ook aanhangig gemaakt bij de Commissie Gelijke Behandeling. Het is nog onzeker wanneer de Commissie een uitspraak doet. Zijn zaak wordt behartigd door mr Liesbeth Berkouwer en mr Itse Gerrits van advocatenkantoor Kennedy Van der Laan in Amsterdam. Het advocatenkantoor neemt daarvoor genoegen met de opbrengst uit giften. U kunt een gift overmaken op rekeningnummer 51.88.61.457 ten name van COC Nederland, o.v.v. STEUN DURAN. Giften zijn aftrekbaar van de belasting en komen direct ten bate van de juridische ondersteuning van de zaak van Duran.

Lees ook:Uitkomst zaak homoleraar diep teleurstellend
Lees ook:Ontslag dreigt voor homodocent op gereformeerde school
Lees ook:Laatste slepende kwestie Roze Stembusakkoord opgelost?
Lees ook:Tweede Kamer maakt einde aan ongelijke behandeling homoseksuele leraar
Lees ook:COC in brief: ‘Senaat, schrap ontslagmogelijkheid homo-docent’

1 Reacties // Reageer

One thought on “Homodocent wint eerste rechtszaak

  1. sportingact

    Ja, die gelovigen proberen van alles om de homo leraar uit te schakelen. Gelukkig heeft de rechter gesproken, en nu moet van die christenen plotseling de rechter ontheven worden van zijn functie. Dat zal lekker worden. Ga zo door met deze zaak en dit zou een opnening kunnen zijn voor andere leraren in dezelfde situatie.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>