Roze Zaterdag in Tiel

IMG_20160522_141747Het spande er even om of er voldoende draagvlak was: Roze Zaterdag in Tiel. De stad was te klein, er was geen COC, de bevolking dacht aan één grote blote billenparade, zoals de Canal Pride hardnekkig door de massa wordt gezien en de middenstand vreesde omzetdaling. ‘Is het allemaal wel nodig?’ Maar het is nu zover: zaterdag 28 juni is Tiel voor één dag gay capital van Nederland. Roze Zaterdag is de Nederlandse variant van de Gay Pride: zoals de koningin het land intrekt op Koninginnedag, doen de queens dat ook om ergens in het land  homoseksualiteit op de kaart te zetten. Een cultureel protest in het land van de bloesem, fruit en Flipje.

Zaterdag begint met  een oecumenische kerkdienst in de Sint Maartenskerk. Er staat een informatiemarkt rondom de schouwburg Agnietenhof en homo- en lesbokoren zingen op de Veemarkt. Om 13.00 uur opent de burgemeester van Tiel de dag op podium ‘Markt’. Daar spreken minister Plasterk (16.40 uur) en onze twee homobobo’s: Henk Krol van de Gay krant en de voorzitter van COC Nederland. Er treden artiesten op en dj’s draaien tot 01.00 uur. Mayday, uit het Amsterdamse, presenteert het geheel, met een groep dansers. Vanaf 14.30 trekt vanaf de Vrije Markt een parade door de stad. Op podium ‘Plein’ draaien ook dj’s en treden artiesten op als Bearforce 1, der Falsche Heino ’s en They Want You (een imitatie van YMCA).

Op het Bleekveld staat een podium met muziek voor polonaise -en après-ski liefhebbers: ons aller nichtenmoeder Inca Marina zal zeker niet ontbreken. Het Korenbeursplein en Kalverbos zijn ingericht om te eten, te drinken en te loungen. Op de Varkensmarkt staat het Gezondheidsplein met instanties op het gebied van lijf en leden. In de schouwburg speelt de Nijmeegse homo theatervereniging Merano ‘Torch Song Trilogy’, een stuk uit 1981 over de homoliefde. Treinreizigers kunnen het niet laat maken: de laatste trein richting Utrecht vertrekt om 23.35 uur en Arnhem om 0.05 uur. Er is nachtvervoer, dat om 02.00 uur vertrekt vanaf de Waalkade naar Utrecht, Den Bosch, Arnhem en Nijmegen: mail naar  [email protected] om te reserveren. De dag erop kan de middenstand de door hen zo gevreesde misgelopen inkomsten met een koopzondag inlopen.

Lees ook:Roze Zaterdag Tiel: bedrijven huiverig voor imago
Lees ook:Utrecht Roze Stad 2013
Lees ook:Flipje Tiel bekent kleur en geeft relaxarrangement weg!
Lees ook:Rainbow Pride Brugge
Lees ook:Roze Woensdag tijdens Vierdaagse Nijmegen

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Roze Zaterdag in Tiel

  1. Pingback: Roze Zaterdag 2010 in Amersfoort | Gay

  2. Pingback: Poll: geen parade op Roze zaterdag? | Gay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>