Verstandelijk gehandicapte homo’s varen mee met Pride

Onder de boten op de Amsterdam Gay Pride zijn er dit jaar twee  met verstandelijk gehandicapten. De boten zijn van Cafe Oké (COC Amsterdam, startnr. 76) en  de Amsterdamse zorginstelling Cordaan (startnr. 73). Het is voor het eerst dat verstandelijk gehandicapten zo prominent meevaren met de Canal Parade. Cafe Oké is de ontmoetingsplek van COC Amsterdam voor homo’s en lesbo’s met een verstandelijke beperking. Er is nog weinig aandacht voor deze doelgroep (bron: persbericht).

 

Iin Nederland zijn naar schatting 5000 verstandelijk gehandicapte homo’s en lesbo’s. Mensen met een verstandelijke beperking zijn er in alle soorten en maten. Sommigen wonen begeleid zelfstandig, velen zitten in een woonvorm met meer intensieve begeleiding. Bij velen is sprake van meervoudige handicaps. Uiteraard komen ook onder verstandelijk beperkten homo’s, lesbo’s, bi’s en transgenders voor. ‘Seksualiteit is in combinatie met verstandelijk beperkten geen makkelijk onderwerp en homoseksualiteit wordt door de instelling en de begeleiding vaak helemaal genegeerd’, aldus Rijkjan Sikkel, coördinator van het Café Oké.

 

Volgens COC Amsterdam kunnen verstandelijk gehandicapten hun eigen leefwereld niet kiezen. De homo’s en lesbo’s onder hen leven vaak in een kleine omgeving zonder rolmodellen en steun. Gebrek aan geld en personeel zorgen er voor dat verstandelijk beperkten die van begeleiding afhankelijk zijn, nauwelijks nog naar bijeenkomsten met andere homoseksuelen kunnen. Volgens Sikkel is het zo dat naarmate je meer afhankelijk bent, het lastiger wordt om ook nog tot een kleine minderheid te behoren. Dit geldt voor homo’s en lesbo’s en nog sterker voor transgenders. Het probleem zit in de omgeving, de familie, de begeleiding en de instelling.

 

COC Amsterdam vindt het van belang om deze groep zichtbaar te maken. Hiermee wordt gewerkt aan acceptatie van verstandelijk beperkten en een goed rozevriendelijk beleid van instellingen. Volgens Rijkjan Sikkel is het ook hard nodig dat homoseksualiteit erkend wordt onder deze doelgroep. Café Oké is een activiteit van COC Amsterdam. Samen met bezoekers van de andere ontmoetingscafés in Nederland voor homo’s, lesbo’s, bi’s en transgenders met een verstandelijke beperking vaart Café Oké mee om de belangen van deze groep te behartigen.

Lees ook:‘Begeleiding zonder Stempel’ – instrumentenbox LHBT’s met verstandelijke beperking
Lees ook:Zonder Stempel: website voor LHBT’s met verstandelijke beperking
Lees ook:Ondermaatse begeleiding homo’s met verstandelijke beperking
Lees ook:Landelijke bijeenkomst roze verstandelijk gehandicapten
Lees ook:Café Oké: homo’s met licht verstandelijke handicap

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Verstandelijk gehandicapte homo’s varen mee met Pride

  1. Jan Modaal

    Je moet bij deze editie wel bijna een ‘afwijking’ hebben wil je de kans lopen mee te varen. Is er ook een boot voor Henk & Henk en Annie & Annie van PVV roze?

      /   Reply  / 
    1. erik feenstra

      Ik vind het niet bepaald kies om over de ruggen van een wel héél kwetsbare minderheidsgroep je verhaal te halen.

        /   Reply  / 
  2. Sportingact

    Niet dat ik weet, maar moet dat dan?

      /   Reply  / 
  3. Sportingact

    De reactie van Erik zegt genoeg lijkt me. Ik had ook een dergelijke reactie in gedachten maar dacht later, ach de schijver die meende dit te moeten schrijven had zekers niets beters te doen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>