COC Haaglanden kleedt Roze Zaterdag uit

Géén parade, géén infomarkt, géén kerkdienst: Roze Zaterdag gaat op de schop. De dag gaat ‘Roze Stad‘ heten: dat vindt de organisatie een naam die ‘meer aansluit bij de werkelijkheid’. De dag vindt niet zoals altijd plaats op de laatste zaterdag van juni, maar een week eerder, op zaterdag 20 juni. De zaterdag erop wordt de Hofstad overspoeld door militairen op de jaarlijkse Veteranendag. COC Haaglanden ‘heeft ambitieuze plannen om de manifestatie naar een hoger plan te tillen’: het moet een politieker karakter krijgen met een landelijke uitstraling. Voorzitter Henk van de Wetering sprak van de week op Stadsradio Breda. Er komt geen parade. Van de Wetering vindt dat er in Den Haag al genoeg demonstraties zijn: ‘dan valt zo’n roze parade niet op.’

 

‘Zo’n kleine parade zoals afgelopen Roze Zaterdag in Tiel moet je niet doen’, aldus de Haagse voorzitter. Een oecumenische kerkdienst is volgens hem ‘uit de tijd’: ‘dat past niet in een stad waar ook andere religies zijn, en humanisten en niet-gelovigen.’ Een infomarkt komt er ook niet en feesten worden uitbesteed. Van de Wetering: ‘We organiseren tussen 15 en 22 uur een centraal programma op het Lange Voorhout.’ Daar komen themapaviljoens, modeshows, een  pink market een het nodige aan drank en hapjes. Het klinkt een beetje naar ‘top-down‘ beslissingen. Wat nu dreigt te gebeuren, lijkt verdacht veel op Haagse landelijke politiek: bobo’s beslissen, ongeacht wat het gemene volk eigenlijk zou willen. Hele volksstammen nemen sinds jaar en dag de moeite om naar de één of andere stad in het land af te reizen, om daar Roze Zaterdag kleur te geven. Voor velen van hen is een infomarkt méér dan foldertjes graaien: het is een ontmoetingsplek, in huidige termen: een plek om te netwerken.

 

Naast dat netwerken voorzag de infomarkt tot nu toe in een behoefte: veel mensen zoeken er gericht naar informatie. Ook leken er tot nu toe ieder jaar genoeg bezoekers naar de oecumenische kerkdienst te komen. En een parade hoeft natuurlijk helemaal niet petieterig uit te vallen. Den Haag is niet bepaald de place to be, wat het roze uitgaansleven betreft. De Hofstad heeft normaliter niet bijster veel voor roze bezoekers van elders te bieden. Wat wordt de meerwaarde van ‘Roze Stad’, om er speciaal voor naar toe te komen? De week ervoor ‘moeten er evenementen plaatsvinden’, aldus de website van COC Haaglanden. Veel debatten, politieke en maatschappelijke discussies. Zo wil de vereniging samen met het FNV een congres organiseren onder het motto ‘Roze op de werkvloer’ en een Roze Ouderendag, samen met de ouderenbond ANBO. Voorlopig zijn de geboden alternatieven magertjes. Althans: het lijkt nogal gericht op een beperkte groep mensen, om niet te zeggen: op een politiek/maatschappelijke homo-elite. Een conferentie: prima, maar daar kunnen geen tienduizenden enthousiaste homo’s en lesbo’s terecht. En op een ouderendag evenmin.

Lees ook:Roze Zaterdag 2009 in Den Haag
Lees ook:Roze Zaterdag in Den Bosch – zaterdag 24 juni
Lees ook:Reminder: 24 juni Roze Zaterdag in Den Bosch
Lees ook:Roze Zaterdag 2014 in Eindhoven
Lees ook:Roze Zaterdag Tiel: bedrijven huiverig voor imago

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “COC Haaglanden kleedt Roze Zaterdag uit

  1. Uit

    Wat staat er te lezen in Wikipedia:

    Roze Zaterdag is de Vlaamse / Belgische en Nederlandse versie van de Amerikaanse Gay Pride en wordt in de lage landen respectievelijk sinds 1977/1978/1979 gehouden.

    De laatste zaterdag van juni is in Nederland in het algemeen: Roze Zaterdag, een jaarlijks openlijk en landelijk treffen van de Holebi-gemeenschap in telkens een andere stad.

    De Roze Zaterdag is in Vlaanderen / België ook bekend als de Belgian Lesbian and Gay Pride (BLGP), en wordt sinds 1996 (?) juist als zodanig in het Engels aangeduid om zo een algemenere noemer te hebben in verband met de drie verschillende taalgemeenschappen (NL/F/D). Doorgaans vindt de ‘Belgische Roze Zaterdag’ plaats op een zaterdag in mei.

    Een andere naam die nationaal en internationaal in omloop is Gay Parade of Gay Pride, tevens zijn er vergelijkbare en verwante evenementen.

    Roze Zaterdag (ook wel eens afgekort tot RZ) als jaarlijks georganiseerde themadag, evenement, demonstratie, parade of feest heeft naast ontmoeting en zichtbaarheid ook een emancipatie-aspect en politiek karakter. Door mee te doen met Roze Zaterdag willen mensen (Holebi’s en anderen) tonen, dat ze trots zijn op deze levensstijl of hun activisme dan wel solidariteit ermee betonen. Daarenboven zijn er elk jaar wel politici aanwezig of worden de aanwezigen toegesproken door bestuurders, bekende ‘homo’s’ en ‘hetero’s’. Voorts zijn er een informatiemarkt, optredens en feesten. En pikt ook de plaatselijke middenstand en horeca een graantje mee van de vele bestedingen, die men in de aanloop van dan wel op de dag zelf pleegt te doen.

    Roze (Pink) (Pracht/Pride) al sinds decennia de kleur, die als een soort van ‘geuzennaam’/symbool-kleur gebruikt wordt in de strijd, die homo’s hebben moeten voeren tegen de gevestigde orde en ook ten tijde van de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers in vorm van Roze driehoek als stigma voor homoseksuelen in concentratiekampen ter herkenning moest worden gedragen.

    (…)

    Bron:
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Roze_Zaterdag

      /   Reply  / 
  2. Ernst Schwab

    Ik ben ‘t helemaal eens met de tekst van ‘t artikel: COC Haaglanden kleedt RZ uit.
    ‘k Was trots op Den Haag, maar nu we de gelegenheid hebben om onszelf “op de kaart kunnen zetten”, laten we die kans gewoon voorbijgaan.
    Heel jammer!

      /   Reply  / 
  3. Roze Zaterdag

    Jullie artikel geeft geen juist beeld van de opzet van de Roze Zaterdag. RZ wordt niet uitgekleed. Eerder anders aangekleed. Roze Zaterdag wordt een grootse manifestatie. En geen zorgen; ook de informatiemarkt krijgt een plek. Check http://www.rozezaterdag.com en je bent helemaal bij. De komende tijd wordt de site verrijkt met steeds concretere informatie. Een Ernst, dat op de kaart zetten, komt gegarandeerd goed. Beste mensen, graag wat meer optimisme, daar is werkelijk alle reden voor.

      /   Reply  / 
  4. DH

    Tja die organisatie daar heeft zich mooi de kaas van het brood laten eten door bepaalde personen (of slecht bestuur). Te denken valt aan:
    .
    1. Staatssecretaris van Defensie Jack de Vries (oud-spindoctor CDA en vertrouweling van J.P. Balkenende), die er voor gezorgd heeft dat Nationale Veteranendag van viering op 29 juni (=geboortedag Prins Bernhard) ‘zomaar’ werd verplaatst naar laatste zaterdag van juni (=27 juni), waar traditioneel Roze Zaterdag op valt.
    .
    2. Bovendien blijft onduidelijk of militairen officieel (in uniform) mogen meelopen op Roze Zaterdagen
    .
    3. (Roze) Parade door de stad Den Haag is door de organisatie geschrapt !
    .
    ( of waren hier ook ‘bepaalde krachten’ aan het werk om dit tegen te houden …. ?!)

      /   Reply  / 
  5. Pingback: Roze Netwerk Justitie een feit | Gay

  6. Pingback: Gay art in Den Haag | Gay

  7. Pingback: Roze Zaterdag 2009 in Den Haag | Gay

  8. wielinkj

    tja,
    Ik ga naar alle R.Z. in het hele land.
    Een R.Z. zonder fatsoenlijke parade vind ik heel erg jammer. Want daar begint het feest. Met zijn allen laten weten dat we met velen zijn.
    Dus volgend jaar graag weer een parade.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>