PrEP-debacle: hoe kunnen we zelf aan PrEP komen?

IMG_20160515_120840PrEP werkt om hiv te voorkomen. Het middel (Truvada) is in Europa als preventiemiddel goedgekeurd en mag dus worden voorgeschreven, maar minister Schippers (VWS) gaat dat voorlopig niet vergoeden. De Tweede Kamer verwierp een voorstel van Pia Dijkstra (D66) en Linda Voortman (GroenLinks, in oktober sprekers tijdens PrEP-Talk in De Balie) en wil wachten op een voorstel van de minister, maar dat wordt pas in 2018 verwacht. En dat terwijl het middel werkt: in Londen en Los Angeles is het aantal nieuwe hiv-infecties drastisch gedaald sinds PrEP daar vergoed wordt.

Condoomgebruik bij homo’s is hoog, maar toch lopen in ons land jaarlijks zo’n duizend mensen hiv op, waaronder 700 homo’s. PrEP wordt in een aantal landen vergoed, omdat vaststaat dat het effectief én kostenbesparend is. Als je hiv hebt, zijn de kosten van behandeling fors hoger dan PrEP als voorzorgsmiddel. AidsFonds en Club ChrUrch organiseerden donderdagavond het ‘PrEP Debacle’. Jennifer Hopelezz (Club ChUrch): ‘Wat nu gebeurt in Nederland is één groot debacle’. Sociaalwetenschapper Linda Duits, de bezielende en humoristische leidster van de avond, opperde: ‘Wij zijn het achterlijke broertje van de wereld geworden. Ik slik de pil, ik mag ‘dus’ zonder condoom met heteromannen neuken.’

In Amsterdam loopt de GGD-trial AmPrEP onder 376 homomannen. Zij krijgen Truvada. Dat beschermt, als je de pillen trouw neemt: één per dag of volgens een bepaald regime kort voor en na een seksbeurt. PrEP is alleen geschikt voor homomannen die zeker weten dat ze geen hiv hebben. Truvada bevat twee zaken die het virus de baas blijven, maar als je hiv hebt, heb je er drie nodig (de ‘combinatietherapie’). Als je dan alleen Truvada slikt, ligt resistentie op de loer. Als de trial voorbij is, staan de deelnemers in de kou en moeten ze zelf op zoek naar pillen. Dat kost bakken geld en is hier voorlopig alleen ‘iets voor de rijken’. AidsFonds-directeur Louise van Deth hamerde op kostenbesparing. Het fonds deelt veel gratis condooms uit. ‘Er zijn meer preventiemogelijkheden, maar soms in je leven werkt het ene wel en het andere niet’, aldus Van Deth. ‘Dan kan PrEP helpen. Dus Schippers: Kom op!

Maar Schippers komt niet op. Dus moeten we er zelf achter aan, langs legale of illegale weg. In beide gevallen biedt Man to man veel informatie. Belangrijk is je van tevoren te laten testen en als je het middel slikt regelmatig op andere soa’s en je nierfunctie. Volgens Van Deth mag je legaal met 300 pillen per keer op zak het land in. Maar dan moet je ze wel zelf gaan halen. Per post laten thuisbezorgen is riskant, want dat is hier verboden. En door iemand anders laten halen lijkt verdacht veel op ‘doorverkopen’ en ook dat mag niet.

Een stedentripje naar Londen is snel gemaakt. Je mag per keer voor drie maanden gratis PrEP afhalen. Of niet-Britten dat ook mogen is de vraag, zeker met de komst van de brexit. De site I Want PeEP Now kan helpen. Aanvullende verzekeringen vergoeden in het buitenland gemaakte ziektekosten, maar het is niet duidelijk of medicijnen daaronder vallen. Dat zal per verzekering verschillen: uitzoeken dus … Als je geld hebt, kun je een vakantie naar Thailand koppelen aan een bezoek bij Dr. Deyn van de Sathornclinic in Bangkok, dé gay clinic van de stad. De website (klik hier) legt uit wat je moet doen om een afspraak te maken. De kliniek levert het middel ook per post, maar niet hier (dat mag niet). Ook de site van Huisartsennetwerk SeksHAG biedt uitkomst. Bij de GGD is iedere homo welkom voor gratis soa-testen.

Niet onbelangrijk: PrEP bespreekbaar maken, ook in homoland. Bij de Canal Parade zat Richard Groenendijk (zelf homo) als sidekick bij het tv-verslag. Toen de boot van Poz & Proud voorbij kwam, zei hij niet te begrijpen dat ze ‘op die boot roepen om dure pillen, terwijl een condoom bijna niks kost’. Donkere wolken pakken samen in deze Trumpiaanse tijd. ‘Henk en Ingrid uit Almere-Buiten’ zullen hetzelfde roepen, dus moeten wij vooral hameren op kostenbesparing: 30 jaar condooms hebben ons nou eenmaal niet van hiv verlost en een behandeling ‘kost de belastingbetaler’ veel meer dan voorkomen met een pilletje.

Een andere optie is grote bedrijven porren: Shell schijnt een PrEP-programma voor al haar expats te hebben. En je kunt de verantwoordelijk politicus van jouw partij aan zijn jasje trekken. Het slotwoord van Linda Duits was tekenend: ‘Als wij ‘t mogen, mag jij ook best zeggen dat je het wel eens zonder wil.’  Tot slot: de Universiteit van Maastricht zoekt mensen die hun ervaringen en wensen met hen willen delen: klik hier.

Lees ook:Het PrEP Debacle 2 februari in Club ChUrch
Lees ook:PrEP eerdaags verkrijgbaar in Frankrijk
Lees ook:Oproep aan minister Schippers: ‘zet PrEP nog dit jaar in’
Lees ook:Amsterdamse hiv-preventie-activisten lanceren PrEPnu.nl
Lees ook:San Francisco mogelijk eerste stad ter wereld die gratis PrEP als hiv-preventie aanbiedt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>