Oproep aan minister Schippers: ‘zet PrEP nog dit jaar in’

Aids Fonds en Soa Aids Nederland roepen minister Schippers van Volksgezondheid in een brief op om de hiv-preventiepil PrEP nog dit jaar beschikbaar te stellen voor mensen met een verhoogd risico op hiv. Ze doen deze oproep samen met het COC, de Hiv Vereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van hiv-behandelaren. PrEP is een nieuwe, bewezen effectieve, hiv-preventie methode. Het bestaat uit het slikken van een pil die voorkomt dat je hiv oploopt (bron: persbericht).

Jaarlijks worden in Nederland nog steeds meer dan duizend nieuwe hiv-infecties vastgesteld. Ervaringen in San Francisco zijn spectaculair: onder 657 mensen die tussen 2012 en 2015 PrEP kregen is er geen enkele hiv-infectie gevonden, terwijl ze voorheen veel risico liepen. WHO en UNAIDS bevelen aan om PrEP aan te bieden aan mensen met een verhoogd risico op hiv. Een aantal landen heeft PrEP dan ook beschikbaar gesteld: de Verenigde Staten, Kenia, Israël, Canada en Frankrijk. In Nederland is de toegang tot PrEP gelimiteerd tot 370 personen die mee mogen doen in een demonstratieproject van de GGD Amsterdam.

Aids Fonds voorzitter Louise van Deth: ’Wij vinden het onaanvaardbaar dat jaar na jaar honderden hiv infecties in Nederland plaatsvinden, die voorkomen hadden kunnen worden.’ Uit jaarlijkse cijfers over hiv in ons land blijkt dat bestaande preventie-strategieën, zoals voorlichting, condoompromotie, bevorderen van testen, sneller behandelen, niet werken, aldus Deth: ‘Er zitten grenzen aan wat we kunnen bereiken met dit pakket. Alleen door PrEP eraan toe te voegen kunnen we het aantal nieuw infecties met hiv in Nederland omlaag brengen.’

‘PrEP biedt een extra mogelijkheid aan mensen die de verantwoordelijkheid willen nemen om zichzelf en hun partner tegen hiv te beschermen’, aldus Van Deth. ‘PrEP is waar we op zaten te wachten, het is dat extra preventiemiddel dat nodig is om hiv nu eindelijk de kop in te drukken.’ PrEP is niet alleen een effectief middel voor de individuele en publieke gezondheid; het zal ook leiden tot kostenbesparingen, legt de brief uit. Het behandelen van iemand met hiv, die levenslang medicatie moet gebruiken, is vele malen duurder dan het voorschrijven van PrEP tijdens periodes dat iemand seksueel actief is en een verhoogd risico loopt op een hiv-infectie. De oproep om nog dit jaar PrEP beschikbaar te maken in Nederland, is ook gericht aan de farmaceut van de hiv-preventiepil. Op dit moment is er slechts één middel beschikbaar voor PrEP: Truvada van fabrikant Gilead.

Lees ook:Alleen met preventiepil PrEP einde aan hiv
Lees ook:Aids-conferentie Durban: hiv-preventiepil onmisbaar in aanpak hiv/aids
Lees ook:PrEP mogelijk snel goedgekeurd in Europa
Lees ook:PrEP nu voor 50 euro beschikbaar bij alle apothekers van Nederland
Lees ook:PreP-talk: het grote PreP-debat in de Balie Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>