Landelijke Richtlijn hiv preventie pil PrEP beschikbaar

IMG_20160515_120840Zorgverleners in Nederland hebben voortaan een richtlijn voor de correcte toepassing van de hiv-preventiepil PrEP. Het medicijn Truvada is sinds augustus 2016 in Europa geregistreerd als een effectief preventiemiddel tegen een hiv-infectie, waardoor artsen in Nederland PrEP kunnen voorschrijven. De landelijke richtlijn, een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Hiv Behandelaren (NVHB), adviseert over wie baat heeft bij het gebruik van PrEP, hoe PrEP ingenomen moet worden en over een goede begeleiding van mensen die PrEP gebruiken (bron: persbericht).

Nog steeds lopen duizend mensen per jaar in Nederland een hiv-infectie op. Naast het gebruik van condooms, is PrEP een nieuwe manier om een hiv-infectie te voorkomen. PrEP( afkorting voor Pre-Expositie Profylaxe) is een pil, Truvada, die je preventief moet slikken, ofwel dagelijks ofwel rond de momenten dat je seks hebt. Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat dit effectief werkt om een hiv-infectie te voorkomen en om die reden werd de preventiepil deze zomer door het Europees Medicijnen Agentschap erkend.

PrEP gebruik je niet je hele leven lang, maar in die levensfasen dat je seksueel actief bent én een groot risico loopt om hiv op te lopen, het is daarom een belangrijke nieuwe toevoeging in de strijd tegen hiv’, vindt Marc van der Valk van de Nederlandse Vereniging van Hiv Behandelaren. ‘Mensen die PrEP willen gebruiken moeten bij hun huisarts of kliniek voor seksueel overdraagbare aandoeningen de juiste informatie meekrijgen. PrEP beschermt wel tegen hiv maar niet tegen soa’s, dus condooms blijven belangrijk. En als mensen PrEP gebruiken dienen ze gecontroleerd te worden, want PrEP is alleen effectief als het goed wordt ingenomen.’

De Nederlandse Vereniging van Hiv Behandelaren (NVHB) heeft samen met alle relevante partners in Nederland daarom een richtlijn opgesteld over de toepassing van PrEP. PrEP wordt op dit moment in Nederland alleen in onderzoeksverband gegeven aan mannen die seks hebben met mannen en aan transgender personen via het Amsterdam PrEP project van de GGD Amsterdam. Het wordt vooralsnog niet vergoed door de ziektekostenverzekeraars  en de kosten zijn voorlopig hoog, ruim 7.000 euro per persoon per jaar, bij dagelijkse inname.

Lees ook:Niets staat besluit over de vergoeding van hiv-preventiepil PreP meer in de weg
Lees ook:Oproep aan minister Schippers: ‘zet PrEP nog dit jaar in’
Lees ook:Alleen met preventiepil PrEP einde aan hiv
Lees ook:PrEP nu voor 50 euro beschikbaar bij alle apothekers van Nederland
Lees ook:PrEP mogelijk snel goedgekeurd in Europa

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>