Alleen met preventiepil PrEP einde aan hiv

Het volgende kabinet kan een einde maken aan de hiv-epidemie in Nederland door de hiv-preventiepil PrEP in te zetten, stelt Aidsfonds – Soa Aids Nederland, samen met het COC, Hiv-Behandelaren en Hiv Vereniging Nederland.  Die oproep doen zij in een gezamenlijke brief aan de onderhandelingspartijen voor een nieuw kabinet (bron: persbericht).

Drie hiv-infecties per dag

Op dit moment raken in Nederland nog jaarlijks rond de 1000 mensen geïnfecteerd met hiv. Dat zijn er drie per dag. Alleen met de bestaande preventiemaatregelen (condooms, testen, behandelen) lukt het niet om dit aantal te verminderen. Dat kan wel door de hiv-preventiepil PrEP toe te voegen aan het pakket. Dit middel is bewezen effectief, maar nog steeds niet breed toegankelijk voor iedereen die een verhoogd risico loopt.

Daarmee laten we dé kans liggen om de hiv-epidemie in Nederland definitief te stoppen”, zegt Louise van Deth, directeur van Aidsfonds-Soa Aids Nederland, in de brief. “Wij vinden het onaanvaardbaar dat ondertussen honderden mensen onnodig een hiv-infectie oplopen. Er moet zo snel mogelijk een regeling komen om mensen met een verhoogd risico op hiv toegang te geven tot PrEP”. 

Kosteneffectief

Elke hiv-infectie die wordt voorkomen bespaart de Nederlandse samenleving een levenslange hiv-behandeling van € 500.000 per persoon. Daarmee is PrEP kosteneffectief. Rapportages uit Londen laten zien dat PrEP in de praktijk leidt tot een daling van 40% van het aantal nieuwe hiv-infecties. In landen als Frankrijk, Noorwegen, België, de VS en Canada wordt PrEP al toegepast en vergoed.

Breed draagvlak

De Wereldgezondheidsorganisatie, Nederlandse en internationale experts op het gebied van hiv-bestrijding bevelen aan dat PrEP wordt ingezet als aanvullend preventiemiddel. Hiervoor is een aparte en tijdelijke financiële regeling nodig, omdat de preventiepil nog te duur is : bij dagelijkse inname van de pil is dat € 550,- .  De opstellers van de brief roepen op een regeling in een nieuw regeerakkoord op te nemen.

Lees ook:Oproep aan minister Schippers: ‘zet PrEP nog dit jaar in’
Lees ook:Amsterdam overweegt begeleiding informele PrEP
Lees ook:Minister Schippers neemt definitief geen besluit over PrEP
Lees ook:‘VVD, laat bezwaar tegen PrEP varen!’
Lees ook:PrEP nu voor 50 euro beschikbaar bij alle apothekers van Nederland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>