GGD-Amsterdam: homovoorlichting bittere noodzaak

Amsterdams GGD-onderzoek bewijst de bittere noodzaak van voorlichting over homoseksualiteit op middelbare scholen. Gemiddeld accepteert 20% van de Amsterdamse 13-14 jarige scholieren homoscholieren niet. Bij jongens is dat 30%, bij meisjes 12% en onder scholieren van Turkse en Marokkaanse afkomst is de afkeer 4 tot 5 keer zo hoog. Op het VMBO is de afkeer tweemaal zo hoog als op de HAVO/VWO. Dat is de uitkomst van het onderzoek ‘Zo gezond zijn Amsterdamse jongeren!’ van de GGD Amsterdam (bron: persbericht).

COC Amsterdam is geschokt, maar vastbesloten met versterkte inzet door te gaan met voorlichting over diversiteit en homoseksualiteit op de Amsterdamse middelbare scholen, zeker nu dat wettelijk verplicht wordt. Ook blijft de vereniging roze jongeren opvangen. ‘Dit onderzoek bewijst helaas dat de school voor homoscholieren geen veilige plek is en dat acceptatie op scholen een maatschappelijk probleem blijft’, zegt de nieuwe voorzitter Jan van Asch.

De voorlichting die COC Amsterdam al geeft, moet worden uitgebreid, zodat alle basis- en middelbare scholen in de stad worden bereikt. Daarvoor is goed lesmateriaal nodig: samen met het Europese Rainbow Project wordt gewerkt aan filmpjes voor jongeren die homoseksuele gevoelens op school bespreekbaar maken. Daarbij zit ook een lespakket. Scholen moeten zelf werken aan een homovriendelijk klimaat. COC Amsterdam wil daarbij helpen met het opzetten van Gay-Straight Alliances. Homo- en heteroscholieren nemen dan zelf het initiatief om via debatten, evenementen en voorlichting op school te praten over homoseksualiteit. Met het project Veilige Haven biedt COC Amsterdam een veilige plek aan multiculturele jongeren met homoseksuele gevoelens die daarmee nergens anders terecht kunnen.

Amsterdamse homojongeren moeten ook buiten school soortgenoten kunnen ontmoeten om zich sterker te voelen. Met Jong&Out biedt COC Amsterdam hen die kans om eenmaal per maand zelf iets te organiseren. Ten slotte zijn er Speak Up debatten om homoseksuele gevoelens onder jongeren en jongerenwerkers in stadsdelen bespreekbaar te maken. Jan van Asch: ‘Voor mij zijn nog té veel Amsterdamse jongens ongezond. Dat verandert pas wanneer zij het vanzelfsprekend vinden vrienden te hebben die homo zijn. Zo lang dat nog niet het geval is, roepen wij iedereen op uitsluiting van homoseksuele jongeren niet te accepteren en er samen met ons alles aan te doen om deze negatieve houding snel te laten verdwijnen!’

Lees ook:COC wil snel homovoorlichting
Lees ook:Lancering jongeren homogroep Jong&Out Emmen
Lees ook:Regeling verplichte voorlichting overwinning homojongeren
Lees ook:Minister laat homoleerlingen in de kou staan
Lees ook:Vertraging voorlichting homoseksualiteit onacceptabel

1 Reacties // Reageer

One thought on “GGD-Amsterdam: homovoorlichting bittere noodzaak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>