Toename anti-homogeweld uiterst verontrustend

Het aantal geregistreerde gevallen van discriminatie en geweld tegen lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) steeg vorig jaar in Nederland met 54 procent, van 428 in 2009 naar 659 in 2010. Dat blijkt uit politiegegevens die de ministeries van Veiligheid en Justitie en BZK vrijdag publiceerden. COC Nederland spreekt van uiterst verontrustende cijfers en pleit voor het direct invoeren van voorlichting op elke school. ‘Deze toename is uiterst verontrustend’, vindt Vera Bergkamp, voorzitter van COC Nederland. ‘De treurige conclusie is dat LHBT’s in Nederland dagelijks te maken krijgen met geweld en discriminatie, alleen omdat ze zichtbaar zichzelf zijn.’ Bergkamp erkent dat een deel van de stijging mogelijk te verklaren is uit de toegenomen aangifte-bereidheid onder LHBT’s. ‘Maar ook dan is dit nog maar het topje van de ijsberg. Volgens eerder onderzoek van het ministerie krijgen zeven van de tien LHBT’s te maken met fysiek of verbaal geweld vanwege hun identiteit’ (bron: persbericht).

 

Bergkamp pleit voor een snelle invoering van verplichte voorlichting over homo- en transseksualiteit op elke school om geweld te voorkómen. ‘Vorige week bleek dat een overweldigende Kamermeerderheid daar voor is; het is cruciaal dat de regering hier nu direct werk van maakt.’ Uit onderzoek naar motieven van daders van homofoob geweld blijkt dat een gebrek aan voorlichting op school een voedingsbodem voor geweld vormt. Bergkamp is verder zeer te spreken over de het pakket van maatregelen tegen discriminatie dat de regering vandaag bekend maakt. ‘Het verder verhogen van de strafeis bij discriminerend geweld, een landelijke campagne om de aangiftebereidheid te bevorderen en speciale aandacht voor geweld tegen vrouwen en transgenders; het zijn allemaal zaken die wij de afgelopen periode aan minister Opstelten hebben voorgesteld,’ aldus Bergkamp.

 

Ook is de COC-voorzitter tevreden dat de aanpak van Roze in Blauw in heel Nederland wordt uitgerold. Het betreft hier een project van politiekorps Amsterdam-Amstelland, waarbij ‘roze’ agenten met succes werken aan een betere aanpak van anti-LHBT geweld en een LHBT-vriendelijk politiekorps. Roze in Blauw won dit jaar de Bob Angelo Penning, de COC-prijs voor LHBT-emancipatie. De regering zal verder de gevoelens van (on-)veiligheid onder LHBT’s nauwgezet gaan volgen met de Veiligheidsmonitor. Ook zal de minister van Veiligheid jaarlijks met het COC in gesprek gaan over de (aanpak van) LHBT-discriminatie.

Lees ook:Discriminatieverbod transgenders mogelijk in strafwet
Lees ook:D-Day voor voorlichting en weigerambtenaar
Lees ook:COC start petitite voor voorlichting op elke school
Lees ook:Tweede Kamer debatteert over verplichte voorlichting
Lees ook:COC en minister Van der Steur praten over veiligheid LHBTI’s

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Toename anti-homogeweld uiterst verontrustend

  1. Hahaha

    Ik snap het niet homo’s hebben toch ook vuisten om mee te slaan. Als ik homo was en iemand heeft een grote bek dan krijgt ie klappen, en voor lesbiesen is het natuurlijk een ander verhaal dat is gewoon zwak.

      /   Reply  / 
  2. kastje

    Als mensen er niet naar vragen gewoon nooit iets vertellen. Doe ik ook niet en ik heb er nog nooit last mee gehad en als je je gewoon gedraagt zal er niet zo gauw iemand naar vragen. Ik ben 52 jaar en er is op m’n werk nog nooit iemand geweest die er naar gevraagd heeft.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>