Nederland koploperpositie homorechten kwijt

IMG_20161011_154145Nederland is zijn koploperpositie op het gebied van homorechten kwijt. Dat blijkt uit de jaarlijkse Europese homorechtenkaart van ILGA -Europe (Europese tak van de International Lesbian & Gay Association; 2014: klik hier). Die rainbow map werd op 17 mei gepubliceerd, de Internationale Dag tegen Homofobie. Bovenaan de lijst staat het Verenigd Koninkrijk, dat lange tijd niet bepaald als voortrekker bekend stond.

 

Saillant detail: het burgerlijk huwelijk is er tot nu toe nog niet opengesteld. Daarna volgen Zweden en Spanje. De ILGA stelt de jaarlijkse kaart op aan de hand van 24 criteria. Het opengestelde huwelijk is daar één van. Het Verenigd Koninkrijk heeft het meeste vooruitgang geboekt op het gebied van gender identiteit. Voorlichting op scholen is verplicht en ambtenaren mogen geen onderscheid maken tussen hetero’s en homo’s. Volgens de ILGA is geen land écht klaar met de homo-emancipatie. Nederland heeft nog een weg te gaan op het gebied van weigerambtenaren, verplichte voorlichting op scholen, bescherming van roze scholieren en docenten en het gelijktrekken van homoseksueel ouderschap met hetero-ouders. De ILGA meldt dat het stapsgewijs vooruit gaat: in Portugal is het huwelijk opengesteld en in Ierland en Kroatië is geregistreerd partnerschap ingevoerd.

Lees ook:Nederland doet het goed bij homorechten
Lees ook:Groenland krijgt ‘homohuwelijk’
Lees ook:Biseksuelen minder tevreden over hun leven
Lees ook:ILGA Conferentie 2010 in Den Haag
Lees ook:Partnerregistratie: zelfde rechten als bij trouwen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>