Opstelten doet toezggingen over veriligheid homo’s

Minister Opstelten en staatssecretaris Teeven hebben donderdag 13 maart een serie voorstellen overgenomen van COC Nederland om de veiligheid van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) te bevorderen. In een gesprek met de belangen-organisatie gaf minister Opstelten aan dat hij de strafeis bij anti-LHBT geweld verder wil verhogen (bron: persbericht).

 

Nu kan het OM bij discriminerend geweld de strafeis met maximaal 50 procent verhogen. Ook willen de bewindslieden een einde maken aan taakstraffen bij anti-LHBT geweld. In plaats daarvan zouden steeds gevangenisstraffen moeten worden opgelegd. Minister Opstelten nam de suggestie van het COC over om in heel Nederland campagne te gaan voeren om de aangiftebereidheid van anti-LHBT geweld te bevorderen. Nu doet slechts 15 procent van de LHBT’s aangifte van geweld omdat men geen vertrouwen heeft in de afhandeling van justitie. Tenslotte wil de minister een aparte registratiecode voor homo- en transfoob geweld bij politiekorpsen in heel Nederland. Zo kunnen de problemen beter in beeld worden gebracht.

 

‘Het toenemend geweld heeft enorme impact op onze gemeenschap’, stelt Vera Bergkamp (voorzitter COC Nederland). ‘Veel LHBT’s durven op straat niet eens meer hand in hand te lopen. Het is positief dat de bewindslieden het probleem serieus nemen en veel van onze voorstellen overnemen, maar we zijn pas tevreden als het geweld echt afneemt.’ Staatssecretaris Teeven zei toe dat voor de zomer het wetsvoorstel wordt ingediend dat een einde maakt aan de sterilisatie eis voor transgenders. Nu moeten transgenders zich laten steriliseren voordat hun geslachtsaanduiding in hun paspoort kan worden gewijzigd. Nederland is hierover op de vingers getikt door mensenrechtenorganisaties als de Raad van Europa. Zeven op de tien LHBT’s krijgt te maken met discriminerend geweld. Het aantal geregistreerde incidenten nam vorig jaar met 13 procent toe.

Lees ook:Toename anti-homogeweld uiterst verontrustend
Lees ook:Discriminatieverbod transgenders mogelijk in strafwet
Lees ook:Hardere aanpak geweld tegen homo’s
Lees ook:Dramatische zelfmoordcijfers homojongeren
Lees ook:Anti-homogeweld Amsterdam toegenomen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>