Katholieke kerk verandert niets aan aan kerkleer: ‘homohuwelijk’ blijft taboe

IMG_20160602_125337

De paus heeft de Synode over het Gezin in Rome afgesloten met een oproep om ‘geen veroordelingen uit te delen’ en ‘niet je kop in het zand te steken’. Na drie weken vergaderen blijkt er niets te zijn veranderd aan de officiële leer van de kerk, al zegt de paus in zijn slotboodschap dat de kerk ‘oog voor de realiteit van de moderne tijd moet hebben en de feiten onder ogen moet zien’.

De kerkdoctrine over het homohuwelijk, echtscheiding en ongetrouwd samenwonen blijft bij het oude. Volgens de paus ‘was het ook niet de bedoeling om alle problemen rondom het gezin op te lossen.’ Het gezin blijft gebaseerd op een onverbrekelijk huwelijk tussen man en vrouw. Het slotdocument is geen besluit, maar een reeks overwegingen op basis waarvan de paus zijn standpunt zal bepalen. De paus werd aanvankelijk gezien als minder conservatief als zijn voorgangers, maar het valt nog te bezien hoe hij zich als kerkvorst verder ontwikkelt. In ieder geval gaf hij toe dat de realiteit niet overal dezelfde is: over wat in het ene continent als normaal wordt beschouwd, hoeft niet ook in een ander continent te gelden.

Lees ook:Bisschoppen praten over ‘heikele thema’s’ als homoseksualiteit
Lees ook:Paus hekelt opnieuw homohuwelijk en abortus
Lees ook:Ontslagen homo-priester tegen de paus: ‘Kerk maakt leven voor homo’s tot een hel’
Lees ook:Vaticaan: kerk moet minder oordelen over homo’s
Lees ook:Opkomst antihomo mis Madrid valt tegen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>