Kriterion Amsterdam op 4 mei: Vervolging homo’s in WOII

IMG_20160517_101455Zondag 4 mei staat in het Amsterdamse filmtheater Kriterion in het teken van vervolging van homoseksuelen in nazi-Duitsland en bezet Nederland. Te zien is de documentaire ‘Paragraph 175′ (Rob Epstein en Jeffrey Friedman, 2000), een film die onder andere op het filmfestival van Berlijn (de Berlinale) in de prijzen viel. De film begint om 15.00 uur (trailer: klik hier).

Paragraaf 175 was een bepaling van het Duitse strafwetboek, dat sodomie strafbaar stelde. Na de filmvertoning is er een nagesprek met Lonneke van den Hoonaard, directeur van IHLIA (Internationaal Homo/Lesbisch Archief) en Anna Tijsseling. Zij studeerde af op homoseksuele zedendelicten tijdens de Duitse bezetting en werkt voor het NIOD Instituut. In samenwerking met IHLIA is de expositie ‘Wie kan ik nog vertrouwen?‘ te zien in de foyer van Kriterion, een tentoonstelling over homo’s en lesbo’s in door nazi’s bezet Nederland, die eerder bij het COC te zien was.

In samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseert Kriterion een speciaal film- en verdiepingsprogramma op Herdenkings- en Bevrijdingsdag. Op 5 mei besteedt het filmhuis aandacht aan onder meer het verwerken van oorlogstrauma’s door middel van humor.

Lees ook:Tentoonstelling homo’s in de oorlog in Maastricht
Lees ook:Tentoonstelling ‘Lost & Found: Transgender Image Making’ bij OBA
Lees ook:Roze tintje aan Bevrijdingsdag 2010
Lees ook:Expositie over Annemarie Grewel
Lees ook:A Jihad for Love te zien in Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>