Geslachtsverandering en sport

IMG_20160517_102331Woensdagavond spreekt Dolly Bellefleur in haar maandelijkse radio-uitzending Dolly’s Bonte Woensdagavond Trein met Agnes Elling  over haar boek ‘Buitengewoon grensoverschrijdend, Transgenders en sport,  en met Josee Rothuizen over haar ‘Handreiking homo-emancipatie: Roze Ouderschap’. In de afgelopen drie decennia zijn in Nederland duizenden mensen met transseksuele gevoelens begeleid in hun transitie van man naar vrouw of andersom.

 

Begeleiding en behandeling van mensen die een geslachtstransitie ondergaan zijn geprofessionaliseerd, maar ook de emancipatie van en publieke aandacht voor transseksuele mannen en vrouwen is gegroeid. In ‘Buitengewoon grensoverschrijdend’ staat  sporten door transgenders centraal. Vooral sport confronteert mensen met hun lichamelijke zijn. Niet alleen tijdens de sportbeoefening maar ook door letterlijk bloot te gaan in de kleedkamer. In ‘Buitengewoon grensoverschrijdend’ interviewt Agnes Elling transseksuele mannen en vrouwen in op hun ‘sportloopbaan’. De portretten van transgenders laten zien dat sport voor hen zowel onderdrukkend als bevrijdend kan zijn. Zonder records te hoeven breken, overschrijden zij op hun eigen manieren sportieve grenzen.

Professionals denken bij ouderschap nog te vaak vanzelfsprekend aan het traditionele gezin met één vader en één moeder’, constateert Josee Rothuizen, senior adviseur bij MOVISIE. ‘Sinds 1980 kiezen holebi’s steeds vaker bewust voor kinderen. Daardoor komen andere gezinsvormen steeds meer voor.’ MOVISIE legde acht stellingen over roze ouderschap voor aan professionals uit onderwijs, zorg en welzijn, die nog lang niet allemaal oog blijken te hebben voor roze gezinnen. De belangrijkste adviezen en tips voor professionals werden verzameld in de Handreiking homo-emancipatie: Roze Ouderschap

Homoseksuele ouders zijn steeds gewoner in Nederland, al hebben veel lesbische moeders en hun kinderen last van stigmatisering. Dit blijkt uit onderzoek in Nederland. Zo krijgt bijvoorbeeld 70% van de lesbische moeders regelmatig nieuwsgierige en vooral impertinente vragen van derden over de gezinssituatie en ongeveer 30% heeft last van geroddel over het gezin. Veel kinderen ( 61%) merken dat andere kinderen grapjes maken over het feit dat zij lesbische moeders hebben en 45% meldt negatieve opmerkingen hierover te krijgen.

 

De uitzending is live te beluisteren in en rond Amsterdam via Salto 1: 106.8 FM op de ether en 103.3 FM op de kabel en wereldwijd online via www.salto.nl doorklikken naar StadsFM (logo rechts op pagina) of twee maanden na uitzending via StadsFM Streaming OnDemand.

Lees ook:Totaal geen kindermisbruik bij lesbische ouderschap
Lees ook:Eerste duomoeders erkennen kind in gemeentehuis
Lees ook:Roze Dag van het Gezin bij het COC
Lees ook:Tv-tip: Wij willen ook een kind
Lees ook:Kinderen van lesbomoeders niet anders dan van hetero’s

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>