Homohuwelijken vanaf 18 augustus in Californië

Koppels van hetzelfde geslacht moeten volgende week weer kunnen trouwen in de Amerikaanse staat Californië. Rechter Vaughn Walker bepaalde vorige week dat verbod op het homohuwelijk ongrondwettelijk is, maar donderdag voegde hij daaraan toe dat zijn uitspraak per onmiddellijk geldt. 

 

Tegenstanders waren alweer bezig tegen zijn uitsprkaak in beroep te gaan, maar de rechter wil een stokje steken voor die vertragingstactiek. Homo’s en lesbo’s kunnen vanaf woensdag 18 augustus 201 weer officieel met elkaar trouwen in Californië.

Lees ook:Homo’s en lesbo’s kunnen opnieuw trouwen in Californië
Lees ook:Afsluiten homohuwelijken Michigan na dag alweer gestopt
Lees ook:Hof VS verwerpt verbod op ‘homohuwelijk’
Lees ook:Rechter verbiedt referendum tegen homohuwelijk
Lees ook:Rechter Californië verwerpt verbod op homohuwelijk

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Homohuwelijken vanaf 18 augustus in Californië

  1. turel

    Homo,s hebben net zoveel rechten ik heb er veel in mijn kenissen kring fijne jongens hoor

      /   Reply  / 
  2. sportingact

    Iedereen heeft het recht dat te zijn en dat uit te dragen wat hij of zij is. En met wie hij/zij het bed deelt is helemaal niet interessant alleen word dat te veel en te vaak uitgebuit door media en religieuzen. De Telegraaf bijvoorbeeld heeft iedere week wel iets online staan over homosexualiteit.Positief en negatief, maar moeten we daar echt zo blij mee zijn vraag ik me wel eens af.
    Want op de meeste berichten kunnen mensen ook reageren en dan lees je pas dat we nog een lange weg te gaan hebben en dat Nederland echt niet zo tolerant is als we wellicht denken of voorgeschoteld krijgen. En de meeste reacties komen uiteraard van hetero’s, het druipt er vanaf, en die willen met hun reacties ons toch even vertellen hoe zij vinden dat wij moeten leven. Daar doe ik dus niet aan mee en ik leef zoals ik dat wens en prettig vind.

      /   Reply  / 
  3. AP

    Homohuwelijk Californië voorlopig verboden

    ( Gepubliceerd: 17 augustus 2010 12:54 | Gewijzigd: 17 augustus 2010 12:55 | AP, Reuters )

    San Francisco, 17 aug. Het homohuwelijk blijft in de Amerikaanse staat Californië voorlopig verboden. Een federale rechter in San Francisco hief het verbod eerder deze maand op omdat het ongrondwettelijk zou zijn.
    De zaak ligt nu bij een Hof van Beroep, dat het verbod handhaaft totdat het uitspraak doet. Dat heeft het hof gisteren bepaald.
    .
    Het hof gaf geen verklaring voor de handhaving van Proposition 8, zoals het verbod op het huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen heet. Ook is er geen termijn gesteld voor de datum van de uitspraak. De eerste hoorzitting voor het beroep wordt begin december gehouden.
    .
    Het homohuwelijk was in Californië tussen juni en november 2008 toegestaan. Het Amerikaanse Hooggerechtshof had toen een eerder verbod verworpen. In zes maanden werden achttienduizend homohuwelijken gesloten. Deze huwelijken blijven wettig.
    .
    Het verbod werd in november dat jaar van kracht na een referendum waarbij 52,5 procent van de Californische kiezers zich tegen het homohuwelijk uitsprak. De volksraadpleging was een initiatief van de organisatie Protect Marriage, een verbond van religieuze en conservatieve groepen.
    .
    De federale rechter Vaughn Walker oordeelde begin deze maand dat Proposition 8 in strijd is met het grondwettelijke gelijkheidsbeginsel. De zaak was aangespannen door twee homostellen, Kristin Perry en Sandra Stier en Paul Katami en Jeffrey Zarrillo.
    .
    Rechter Walker wilde het homohuwelijk met ingang van morgen weer toestaan in Californië. Aanhangers van Proposition 8 tekenden echter beroep aan en verzochten het hof om uitstel zolang als de beroepsprocedure duurt.
    .
    De rechters van het hof die het homohuwelijk gisteren hebben opgeschort zijn niet de rechters die uiteindelijk uitspaak doen of het verbod in strijd is met de grondwet of niet. Er worden drie rechters aangewezen die het beroep de komende maanden zullen behandelen.
    .
    De Republikeinse gouverneur Arnold Schwarzenegger had rechter Walker ook gevraagd het homohuwelijk zo snel mogelijk weer in te voeren. Het was een opmerkelijk verzoek van Schwarzenegger, die legalisering van het homohuwelijk twee keer eerder heeft geblokkeerd.
    .
    Bron: AP / Reuters /

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>