Unicum: koning vandaag op bezoek bij COC

IMG_20161011_154838Op dinsdagmiddag 22 november brengt koning Willem-Alexander een bezoek aan COC-Nederland, in het kader van het 70-jarig bestaan van de oudste homo-belangenvereniging ter wereld. COC-voorzitter Tanja Ineke: ‘We voelen het als een bijzondere steun in de rug voor LHBT’s in Nederland en de wereld op weg naar acceptatie en gelijke rechten.’ De koning spreekt met vertegenwoordigers uit verschillende groepen die samenwerken met het COC om hun positie te verbeteren, zoals roze jongeren, roze ouderen en LHBT’s met een biculturele- of religieuze achtergrond. Verder spreekt de koning met vrijwilligers en  medewerkers van COC  Nederland en de regionale COC-verenigingen.

Toen het COC in 1946 werd opgericht, was zoiets ondenkbaar: de club heette toen Shakespeare Club, omdat homoseksualiteit in die tijd nog verboden was. In 1949 werd de naam veranderd in Cultuur en Ontspannings Centrum (C.O.C.), in 1964 in Nederlandse Vereniging voor homofielen COC. De drie hoofdlettters bleven vanwege de naamsbekendheid – min of meer als geuzennaam – behouden. In 1971 werd dat Nederlandse Vereniging tot Integratie van Homoseksualiteit COC (N.I.V.H. – COC) en daarna COC Nederland.

Tegenwoordig is het een federatie van circa 20 lokale COC-verenigingen. De federatie houdt zich vooral bezig met belangenbehartiging, coördineren en ondersteunen. De praktische uitvoering gebeurt vooral door de lokale verenigingen. Het COC zet zich in tegen discriminatie en geweld, voor acceptatie op scholen, in de ouderenzorg en in biculturele- en religieuze kring, ondersteunt roze asielzoekers, pleit voor het opnemen van een expliciet verbod op LHBT-discriminatie in de Grondwet en ondersteunt wereldwijd LHBT-organisaties in meer dan 35 landen. En paar wapenfeiten: afschaffen van verbod op homoseksualiteit (1971), openstelling van het burgerlijk huwelijk (2001) en de verplichting voor scholen om acceptatie van LHBT’s te bevorderen (2012).

Lees ook:Het COC bestaat 70 jaar!
Lees ook:Koning bezoekt 70-jarige COC
Lees ook:COC’s Shakespeare Club tijdens EuroPride in Amsterdam Museum
Lees ook:Tanja Ineke herkozen tot voorzitter COC Nederland
Lees ook:SHOUT Wageningen organiseert benefietavond voor LHBT-vluchtelingen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>