Mijlpaal voor transgenders

imagesDinsdag 1 juli is een belangrijke dag voor transgenders in Nederland. Een nieuwe wet treedt in werking. Daarmee wordt de wijziging van de vermelding van het geslacht in de geboorteakte makkelijker, sneller en respectvoller dan voorheen. Vanaf deze datum kunnen transgenders van 16 jaar en ouder met een deskundigenverklaring de vermelding van het geslacht wijzigen bij de gemeente van geboorte. De gemeente past daarop de geboorteakte aan en wijzigt hierin het geslacht. Vervolgens kan betrokkene alle documenten met gewijzigde vermelding ontvangen, van OV-chipkaart en paspoort tot diploma of hypotheekakte (bron: persbericht).

 

Vóór de wijziging waren transgenders verplicht eerst een diagnose en behandeltraject te doen. Bovendien was een geslachtsaanpassende behandeling én zich niet meer kunnen voortplanten een eis in de oude wet. Deze praktijk, die een universeel mensenrecht schendt, komt daarmee tot een einde. Een belangrijk winstpunt is ook dat dankzij de wet transgenders in Nederland stukken vrijer door het leven kunnen gaan. Want hoe pijnlijk is het om steeds weer, bij een sollicitatie, aanmelding voor een opleiding of in tal van andere situaties, je persoonlijke verhaal uit te moeten leggen, uit de kast te moeten, omdat je papieren nog het foute geslacht aanduiden. Nederland is overigens niet uniek met deze wet, er zijn meer landen waar dit al geregeld is. Argentinië bijvoorbeeld gaat nog een stap verder. Daar is een deskundigenverklaring niet nodig. De emancipatie van transgenders is nog niet afgerond. De erkenning van geslacht binnen de Europese grenzen en het bestrijden van discriminatie op de arbeidsmarkt blijven twee actuele thema’s.

Lees ook:Nieuwe wet mijlpaal voor transgenders
Lees ook:Motie D66: ‘Schaf onnodige sekse-registratie nu echt af’
Lees ook:Belangrijke stap naar betere transgenderwet
Lees ook:Amsterdam schrapt geslachtsvermelding op online-formulieren
Lees ook:Fatwa in Pakistan: transgenders mogen trouwen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>