Homo’s mogen trouwen in New York

Deelnemers van de New York City Pride hebben zondag extra reden om te feesten: homo’s en lesbo’s mogen trouwen in de staat New York. De Senaat van de staat stemde vrijdagavond laat in meerderheid voor het openstellen van het burgerlijk huwelijk. New York is daarmee de zesde Amerikaanse staat waar koppels van hetzelfde geslacht met elkaar kunnen trouwen. De Republikeinen – die de  meerderheid vormen in de  New Yorker senaat - zijn in de regel tegen het ‘homohuwelijk’.

 

New York wijkt een tikkeltje af van dat landelijke beeld: in totaal stemden 29 senatoren tegen het voorstel en 33 vóór, waaronder 4 republikeinen. Eerder had het Huis van Afgevaardigden van de staat al voorgestemd, waar de Democraten in de meerderheid zijn. De democratische gouverneur van New York, Andrew Coumo, zette de stemming direct om in wetgeving en zie in een reactie: ‘Eindelijk heeft New York de muur afgebroken die koppels van hetzelfde geslacht niet de vrijheid gaven om te trouwen en dezelfde rechten te hebben als andere stellen en families.’ Naar verwachting kan het eerste homohuwelijk in new York vinnen dertig dagen plaatsvinden. Her ‘homohuwelijk’ is nu mogelijk in de staten Connecticut, Iowa, Massachusetts, New Hampshire, Vermont en het district Columbia (waarin de hoofdstad Washington ligt). In Californië is de soap rondom het homohuwelijk en het beruchte referendum Proposition 8 nog steeds gaande.

Lees ook:Congres veegt veto tegen homohuwelijk van tafel
Lees ook:Maryland achtste Amerikaanse staat met homohuwelijk
Lees ook:Sex and the City-ster kondigt lesbo-verloving aan
Lees ook:Homohuwelijk in Massachussetts verruimd
Lees ook:New York wijst homohuwelijk af

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>