Homo/lesbostrijd om homomonument Berlijn

IMG_20160515_130041Berlijn heeft sinds mei 2008 een homomonument, om de slachtoffers van het nazi-regime te herdenken. Pal tegenover het indrukwekkende Holocaust Memorial naast de Brandenburger Tor, aan de rand van stadspark Tiergarten, staat het Denkmal in de sneeuw: een blok beton van 2,60 meter hoog en 1,90 meter breed, met een venster waardoor een filmpje met twee kussende mannen te zien is. En daar begon het gebakkelei: heren.

Lesbo’s waren not amused en eisten dat er alternerend een homo –en lesbofilmpje te zien zou zijn. Maar zij werden niet achternagezeten ten tijde van het Nationalsocialisme en konden in relatieve rust  hun leven leiden. Na veel discussie besloot de Duitse regering iedere twee jaar filmpjes met een homo –en lesbokus te laten alterneren. Dit had in 2010 moeten gebeuren, maar dat leidde opnieuw tot een hoop tumult. Minister Neumann  maakte een eind aan het geruzie door een verklaring af te geven dat ‘ook lesbo’s in hun vrijheid werden beperkt, door het verbod op lesbische literatuur’. Officieel had de film in 2010 moeten worden verwisseld, maar toen ik eerste kerstdag een kijkje ging nemen, waren nog altijd de twee kussende heren te zien, die ik bij mijn vorige bezoek in september ook al zag. Moet de wisseling van filmpje nog plaatsvinden?

Lange tijd werd er in Duitsland überhaupt geen aandacht geschonken aan vervolgde homo’s, tot de toenmalige president Richard von Weizsäcker in 1985 bij de veertigste gedenkdag van het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het eerst de tot dan verzwegen bevolkingsgroepen in zijn officiële toespraak opnam. In 2003 besloot het Duitse parlement in het centrum een monument op te richten, dat in 2008 door burgemeester Wowereit en de minister van Cultuur onder grote belangstelling van de media werd onthuld. Het monument is helaas nogal eens het doelwit van vandalen: ook Berlijn kent ‘zijn’ verstokte homohaters.

Lees ook:Homomonument in Berlijn – pal tegenover Holocaust Memorial
Lees ook:Berlijn heeft eindelijk Homomonument
Lees ook:Homomonument Berlijn niet voor lesbo’s
Lees ook:Ook in Berlijn steeds meer homofoob geweld
Lees ook:Duitse homo’s herdenken nazi vervolging

1 Reacties // Reageer

One thought on “Homo/lesbostrijd om homomonument Berlijn

  1. sportingact

    Die lesbo’s hebben altijd een grote mond als het gaat om gelijkheid. Ben die lesbo’s een beetje zat aan het worden.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>