Jongvolwassenen: ‘liever soa-test dan condoom’

downloadBijna één op de zes jongvolwassenen tussen 25 en 34 jaar doet liever regelmatig een soa-test dan dat ze een condoom gebruiken. Dat blijkt uit onderzoek van Openlab. ‘Condooms werken preventief, terwijl soa-testen alleen bestaande soa’s kunnen opsporen’, zegt Openlab-directeur Hubert Mooren. Jongvolwassenen zijn slecht op de hoogte van de manier waarop je een soa kan oplopen.

Meer dan 10 procent van de mannen gaat wel eens ‘voor het zingen de kerk uit’ en denkt dat dit het risico op een soa verkleint. Soa’s worden meestal veroorzaakt door een bacterie of een virus, zijn besmettelijk en worden vooral overgedragen door onveilige seks. Naar schatting lopen jaarlijks 100.000 mensen in ons land een soa op. Het aantal mensen dat met bepaalde soa’s rondloopt, is de afgelopen jaren gestegen. Toch is een regelmatige soa-test geen gewoonte voor de meeste nederlanders; 84 procent van de jongvolwassenen zegt het niet regelmatig te doen. Onder de ondervraagde homo- en biseksuelen wat meer dan de helft de uitslag van een soa-test af voor ze onveilige seks hebben, bij hetero’s doet slechts eenderde dat.

Lees ook:Zelf thuis testen op soa ‘meestal onbetrouwbaar’
Lees ook:Is preventie hiv-medicijn PrEP ‘vrijbrief voor onveilige seks’?
Lees ook:Heterovrouwen barebacken vaker dan homomannen
Lees ook:Mensen nemen nog steeds risico’s op hiv en soa’s
Lees ook:Alarmerende stijging gevallen van gonorroe

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>