Is preventie hiv-medicijn PrEP ‘vrijbrief voor onveilige seks’?

Er is nog altijd commotie rondom PrEP, het preventieve medicijn tegen hiv. Het blijkt zeer effectief te zijn, maar er is ook kritiek, want het zou leiden tot onveilige seks. In PrEP (Pre-Exposure Prophylaxis) zitten hiv-remmers die mensen met hiv ook krijgen (Truvada). Er zijn weinig bijwerkingen en bij dagelijkse inname is de kans op een hiv-besmetting 90 procent kleiner. In Amerika is het middel bij homo’s al een succes.

De GGD onderzoekt of het ook in Nederland kan worden gebruikt. Hier komen er jaarlijks zo’n 1.200 mensen met hiv bij. De GGD vindt PrEP geen vrijbrief voor onveilige seks: het middel beschermt niet voor de volle 100 procent en houdt andere soa’s niet buiten de deur. Bovendien is dagelijks innemen (‘therapietrouw’) een vereiste, anders heeft het geen zin. Gebruik van condoom was en is nog altijd het beste hulpmiddel om veilig aan de slag te gaan.

Ook in de VS roeren voor- en tegenstanders zich. De Aids Healthcare Foundation noemde Truvada een ‘party-drug‘, maar voorstanders zeggen dat de pil effectief beschermt. De World Health Organisation en het Amerikaanse Center for Desease Controll & Prevention raden het zelfs aan bij mensen die geen hiv hebben, maar wel veel risico lopen.  De GGD kent wel al jaren PEP (Post Exposure Prophylaxis), niet als preventie, maar achteraf, nadat het condoom ongebruikt op het nachtkastje was blijven liggen.

Lees ook:Studie: ‘Na 32 maanden PrEP niet één nieuw geval van hiv’
Lees ook:PrEP eerdaags verkrijgbaar in Frankrijk
Lees ook:Amsterdamse hiv-preventie-activisten lanceren PrEPnu.nl
Lees ook:Landelijke Richtlijn hiv preventie pil PrEP beschikbaar
Lees ook:PrEP mogelijk snel goedgekeurd in Europa

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>