VN-chef Ban Ki-moon prijst Ierland voor ‘historische’ overwinning van gelijkheid

De Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, heeft Ierland geprezen voor de ‘historische overwinning van gelijkheid’, door het meerderheid voor openstelling van het huwelijk voor homo’s en lesbiennes te kiezen. Vrijdag kozen de Ieren met 62,1 procent voor het ‘homohuwelijk’. Ierland gold tot voor kort als aartsconservatief en oer-katholiek, maar is met een hink-stap-sprong in de 21e eeuw aanbeland. Iets dat ‘liberalere’ EU-landen als Duitsland en Italië nog maar eens na moeten doen.

Ban Ki-moon sprak zich in het verleden als VN-leider vaker uit vóór gelijke rechten en zei: ‘Ierland is een krachtige pleitbezorger voor de mensenrechten. Dat hebben we afgelopen vrijdag opnieuw kunnen zien.’ Ierland is het eerste land ter wereld waar niet de politiek, maar het volk zich in een referendum over het ‘homohuwelijk’ heeft uitgesproken. ‘Het is een signaal naar de rest van de wereld: iedereen heeft recht op dezelfde mensenrechten, ongeacht wie ze zijn of wie ze liefhebben’, aldus de VN-chef.

Lees ook:Ierland maakt zich op voor historisch referendum over ‘homohuwelijk’
Lees ook:Ierland stuurt kalkoen naar Songfestival
Lees ook:Coca-Cola verwijdert homokoppel uit reclamecampagne
Lees ook:Ierland krijgt vrijwel zeker homo als premier
Lees ook:‘Ieren stemmen voor homohuwelijk’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>