Ieren zeggen duidelijk ‘ja’ tegen homohuwelijk

De Ieren hebben duidelijk ‘ja’ gezegd tegen openstelling van het huwelijk voor homo’s en lesbiennes: 62,1 procent stemde ‘ja’. De Ieren vieren feest: ‘The party has well and truly started‘, sub-kopt The Independant. Tienduizenden mensen zijn in Dublin de straat opgegaan om op de overwinning te proosten. Ierland was lange tijd een aartsconservatief katholiek land en tot 1993 was homoseksualiteit er zelfs strafbaar. Daar is snel verandering in gekomen. De katholieke kerk deed er alles aan om vooral tegen te stemmen, maar heeft veel invloed verloren na een reeks seksschandalen.

Ierland is nu het elfde Europese land waar homo’s en lesbo’s kunnen trouwen en haalt daarmee liberale landen als Duitsland, Italië en Oostenrijk in. In Duitsland kunnen koppels hun partnerschap registreren (en zelf noemen ze dat graag ‘getrouwd zijn’), maar de regerende CDU/CSU blokkeert tot toe  toe ieder voorstel om het huwelijk open te gooien, iets wat veel Duitsers volgens polls wel willen. Oostenrijk mag dan trots zijn op hun vrouw met de baard bij het Songfestival, maar als het erop aankomt, blijken Oostenrijkers niet voorop te lopen op het gebied van homo-acceptatie. De regerende coalitie van sociaal-democraten en conservatieven houdt opengooien van het huwelijk tegen.

In Italië is een kleine meerderheid voor opengooien van het huwelijk, maar daar drukt de katholieke kerk nog altijd een zware stempel op de samenleving en de landelijke politiek. In steden als Rome, Milaan, Napels, Bologna en Udine worden sinds 2014 in het buitenland gesloten homohuwelijken erkend. Op aandringen van het Italiaanse Hooggerechtshof ligt er een wetsvoorstel om partnerschap te registreren. Nederland was in 2001 het eerste land ter wereld met een same sex-marriage. Daarna volgden België, Frankrijk, Portugal, Spanje, denemarken, Noorwegen, IJsland, Zweden, Luxemburg en de UK. In Slovenië, Finland en Zwitserland buigen de parlementen zich erover, iets dat in de meeste Oost-Europese landen voorlopig heel ver weg is. 

Lees ook:Colin Farrell houdt emotioneel pleidooi voor homohuwelijk in Ierland
Lees ook:Ierland maakt zich op voor historisch referendum over ‘homohuwelijk’
Lees ook:VN-chef Ban Ki-moon prijst Ierland voor ‘historische’ overwinning van gelijkheid
Lees ook:Partnerregistratie voor homo’s en lesbiennes op Aruba
Lees ook:Oostenrijk: nieuwe regering buigt zich opnieuw over ‘homohuwelijk’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>