Sekswerkers uit hele wereld komen naar Amsterdam

red-ribbon-228x228[1]Sekswerkers uit 15 landen komen van maandag 23 tot vrijdag 27 juni naar Amsterdam, om te bespreken hoe gezondheid, weerbaarheid en veiligheid van sekswerkers verbeterd kan worden. Het tegengaan van criminalisering en discriminatie kunnen daarbij helpen. Het Aids Fonds en ICCO Cooperation bieden hen de gelegenheid om ook met Nederlandse specialisten en beleidsmakers het gesprek aan te gaan. Sekswerk is gecriminaliseerd in meer dan 110 landen. Stigmatisering en strafbaar stellen van prostitutie leidt niet alleen tot schending van mensenrechten, maar heeft ook ernstige gevolgen voor de gezondheid van sekswerkers en hun omgeving. Door verbod op prostitutie lopen sekswerkers meer risico op geweld, uitbuiting en misbruik en durven klanten geen aangifte te doen als zij misbruik signaleren (bron: persbericht).

Criminalisering en stigmatisering van prostituees ondermijnt hun onderhandelingspositie, vergroot de kans op onveilige seks en maakt toegang tot zorg voor sekswerkers moeilijker, omdat artsen hen weigeren te behandelen. Aids is wereldwijd nog steeds doodsoorzaak nummer-1 onder jonge vrouwen. De kans dat een sekswerker hiv krijgt, is 13,5 keer zo groot als de kans dat andere vrouwen het krijgen, blijkt uit een VN-rapport uit 2012. Een recent onderzoek in 50 landen liet zien dat 12 procent van de sekswerkers hiv heeft. Zo heeft in Myanmar naar schatting 1 procent van de totale bevolking hiv, terwijl een op de tien sekswerkers die zich heeft laten testen bij Population Services International (PSI, partner van het Aids Fonds) het aidsvirus heeft. Door het wettelijk verbod op prostitutie worden sekswerkers niet beschermd tegen geweld van klanten, en maakt zelfs de politie zich regelmatig schuldig aan geweld tegen sekswerkers. De politie gebruikt daarbij condooms als bewijsmateriaal.

Maar sekswerkers hebben meer nodig dan goede wetten. Dankzij het lobbywerk van door het Aids Fonds gesteunde sekswerkers komen prostituees in Vietnam niet meer in detentiekampen terecht. Dat is een eerste stap: sekswerkers in Vietnam zetten zich nu in voor betere zorg voor prostituees naar Nederlands model. Ook economische zelfstandigheid is voor sekswerkers van levensbelang. Door beroepsopleiding te volgen, kunnen zij zelf kiezen hoe ze hun geld verdienen. Vrouwen kunnen daardoor stoppen als prostitué te werken, of genoeg financiële armslag hebben om bepaalde klanten te weigeren of te werken op uren waar ze liever hun gezin zouden willen zorgen. Behalve debatten staan ook bezoeken aan Nederlandse zorgcentra en collega’s op het programma. Omdat prostitutie in ons land legaal is, is het aantal sekswerkers met soa en hiv laag, maar is hier ook veel know-how over de versterking van de sociale positie van sekswerkers en het tegengaan van misstanden. De week wordt afgesloten met een bijeenkomst op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het Aids Fonds en ICCO Cooperation werken samen met lokale, regionale en internationale partners aan de verbetering van de positie van sekswerkers en hun mensenrecht op gezondheid in de programma’s Stepping Up Stepping Out en Bridging the Gaps. Deze programma’s worden mogelijk gemaakt door het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Zie ook: VU-workshop Migranten en sekswerkers

Lees ook:Nederland snijdt drastisch in aidsbestrijding
Lees ook:‘Lichte Zeden’ in Van Gogh museum: expositie met een lesbisch tintje
Lees ook:Femke Halsema voorzitter Aids Fonds-STOP AIDS NOW!-Soa Aids Nederland
Lees ook:Homofobie leidt tot meer hiv en aids in Oost-Europa en Centraal-Azië
Lees ook:Internationale aidsconferentie AIDS2018 in Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>